Slovenija

Koordinacijska skupina za Zasavje z delom začne v ponedeljek

STA/B.K.
9. 12. 2014, 15.57
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.56
Deli članek:

Koordinacijska skupina, o kateri so se v ponedeljek dogovorili na delovnem posvetu za reševanje problematike zaradi likvidacije Termoelektrarne Trbovlje (Tet), bo z delom začela v ponedeljek. Njen vodja, poslanec SMC Marjan Dolinšek, pričakuje, da bo prekinila s prakso dosedanjih delovnih skupin, najprej pa se bo posvetila vprašanju delavcev Teta.

STA

Skupina bo najprej pripravila okvir, kako po fazah pristopiti k reševanju nakopičenih gospodarskih in družbenih problemov v regiji, potem ko se je že siceršnjim negativnim zgodbam iz te regije pridružila še likvidacija Teta.

Prednostna naloga bo nato reševanje vprašanja prezaposlitev nekdanjih Tetovcev na Eles in druge dele energetike, na Slovenske železnice in tudi na nekatera podjetja iz Zasavja, ki so izrazila interes.

Koordinacijsko skupino bodo poleg Dolinška kot vodje in koordinatorja sestavljali še državna sekretarja v kabinetu predsednika vlade Tadej Slapnik in Matevž Frangež, predstavnika gospodarskega in infrastrukturnega ministrstva, energetski strokovnjak Uroš Salobir iz Elesa in predstavnica civilne družbe Tadeja Bučar iz centra kreativnih industrij PUNKT.

Dolinšek je spomnil, da so na ponedeljkovem posvetu v Trbovljah povsem jasno rekli, da trboveljska energetska lokacija ostaja. Na tem mestu je treba tako najti možnosti z različnimi partnerji s področja energetike ali drugih dejavnosti, ki bodo lokacijo razvijali naprej.

Nekoliko bolj skeptičen je bil zasavski poslanec Matjaž Han iz vrst SD. Ta upa, da niso ustanovili še ene skupine, ki bo le na papirju in bo reševala sicer nerešljive težave.