Slovenija

Voljčevo presenečenje

Simon Rosc
9. 12. 2014, 06.55
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.56
Deli članek:

Včeraj je v javnost pricurljal seznam s tridesetimi imeni znanih in vplivnih posameznikov, bolj ali manj strokovnjakov na svojih področjih.

STA

Šlo naj bi za oblikovanje nekakšne tehnične vlade pod taktirko Marka Voljča, ki bo zamenjala Cerarjevo. A izkazalo se je, da so se nekateri posamezniki na seznamu znašli, čeprav so temu nasprotovali.

Seznam tridesetih oseb, ki naj bi sestavljali nekakšnem think tank po vzoru tujih držav in sčasoma kot nekakšna tehnična vlada nadomestili Cerarjevo ekipo, po abecednem vrstnem redu zajema Dragana Barbutovskega, Marjana Batagelja, Zvonka Berganta, Franja Bobinca, Sandija Češka, Barbaro Hieng Samobor, Draga Jančarja, Romana Jerala, Romano Jordan, Sabino Kajnč Lange, Erika Kerševana, Alenko Kranjc Žnidaršič, Aleksandro Kornhauser, Majo Makove Brenčič, Mojmirja Mraka, Anito Ogulin, Nedo Pagon, Janeza Potočnika, Danico Purg, Jožico Rejec, Nado Rotovnik Kozjek, Tanjo Skaza, Roka Svetliča, Zlatka Šabiča, Boštjana Tadela, Verico Trstenjak, Žiga Turka, Ksenijo Horvat Vidmar, Ajša Vodnika ter Nino Zidar Klemenčič in je včeraj takoj po objavi stresel politični prostor.

Na eni strani so se, kot so nam sporočili viri, Cerarju za trenutek zatresla kolena, saj mu poleg ogrožajočega seznama intelektualcev preti še vse nižja podpora državljank in državljanov, ki jo zadnje čase merijo različne javnomnenjske raziskave. Na drugi strani je Voljčev seznam veliko razburjenje povzročil pri tistih, ki so se na seznamu znašli povsem nevede. Kot je včeraj pisal požareport, je bila ena takšnih generalna pravobranilka na Sodišču Evropske unije v Luksemburgu Verica Trstenjak, ki je dala vedeti, da je bila na seznam uvrščena brez njenega soglasja. Podpisnikoma pod vabilo naj bi namreč že prej sporočila, da se zaradi odsotnosti v tujini in številnih mednarodnih obveznosti trenutno žal ne more udejstvovati v tovrstnih iniciativah, vljudno pa naj bi zaprosila tudi, da se – zato – njeno ime ne navaja več. Precej podobna zgodba naj bi se zgodila tudi pri znanem slovenskem poslovnežu Marjanu Batagelju.

Povsem enako zgodbo je za naš časopis v telefonskem pogovoru povedala Anita Ogulin, sekretarka Zveze prijateljev mladine, ki se je prav tako znašla na »zloglasnem seznamu«. Dejala je: »Jaz za to nisem vedela, le znašla sem se na seznamu. Kot sem seznanjena, pa naj bi ti ljudje pomagali katerikoli vladi, tudi obstoječi. Sem absolutno apolitična in takšna tudi ostajam.«

Seznam Marka Voljča, s katerim naj bi želel priti do premierskega stolčka, ki se mu je že dvakrat izmuznil za las, dobiva torej povsem nove razsežnosti. Kot vse kaže, se bo nesojenemu premierju stolček izmuznil tudi tretjič.

Kdo je Marko Voljč?
Marko Voljč je nekoliko bolj v ospredje stopil leta 1992, ko ga je skupina neodvisnih poslancev po vložitvi nezaupnice takratni vladi Lojzeta Peterleta predlagala za novega mandatarja, a ga poslanci niso potrdili.

Pozneje je prevzel vodenje NLB, a je moral banko zapustiti zaradi računalniškega projekta Sigma, za katerega je bil odgovoren Voljč, začel pa se konec devetdesetih let. Banka je takrat za omenjeni projekt plačala ogromno denarja, v štirih letih pa ni prišlo do nobenega napredka. Ko so naposled Sigmo le zagnali, je sledil pravcati kolaps sistema. Takratno revizijsko poročilo je Voljča precej obremenilo, zaradi česar je tudi odstopil.
Nazadnje smo za Voljča slišali pred dvema letoma, ko ga je za mandatarja predlagal takratni predsednik republike Danilo Turk, potem ko Zoran Janković v državnem zboru ni dobil zadostne podpore za predsednika vlade.