Slovenija

V sojenju Sahorniku zaslišan nekdanji župan Mute Kralj

STA/J.P.
8. 12. 2014, 13.03
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.56
Deli članek:

Na Okrajnem sodišču v Slovenj Gradcu je bil danes v sojenju nekdanjemu občinskemu svetniku Občine Muta Darku Sahorniku, ki je osumljen jemanja podkupnine, kot priča zaslišan nekdanji župan Občine Muta Boris Kralj. Ta je pojasnjeval okoliščine preverjanja informacij o domnevnem izsiljevanju podjetnika Bernarda Bauerja s strani Sahornika.

sds.si

Tožilstvo Sahorniku, ki je bil v letih 2007 in 2011 predsednik občinske komisije za izbiro izvajalca vzdrževanja lokalnih cest in javnih poti v občini Muta in s tem uradna oseba, očita, da naj bi od samostojnega podjetnika Bernarda Bauerja novembra 2009 v zameno za zagotovitev nadaljnjega posla z občino zahteval denarno nagrado v višini dvoodstotne provizije od vsakega računa, ki ga je ta izstavil občini za opravljena dela. Sahornik naj bi po navedbah tožilstva od Bauerja na svojem domu denar prejel dvakrat, decembra 2009 in januarja 2010, v skupnem znesku 5000 evrov. Sahornik očitke tožilstva v celoti zavrača.

Kralj je v današnjem pričanju pojasnjeval okoliščine, kako je zaradi zaščite dobrega imena občine pri podjetniku Bernardu Bauerju in Darku Sahorniku preverjal govorice, da naj bi Sahornik od Bauerja zahteval provizijo od opravljenih del za Občino Muta iz naslova podeljene koncesije. Kot je dejal Kralj, mu je najprej Bauer ob srečanju na tržnici potrdil, da Sahornik od njega zahteva provizijo, da pa nista govorila o zneskih. Bauer je takrat tudi pristal, da se vsi trije sestanejo.

Ko so se vsi trije sestali, pa Bauer po Kraljevih besedah ni več trdil, da je dajal provizijo od opravljenih del, je pa dejal, da je Sahorniku dal denar za Namiznoteniški klub (NTK) Muta. Sahornik je po Kraljevih navedbah na sestanku zanikal, da bi zahteval provizijo, je pa potrdil, da je od Bauerja prejel denar za namiznoteniški klub, katerega predsednik je bil.

Danes so se vnovič pokazala razhajanja glede višine zneskov, ki jih je Bauer dal Sahorniku. Medtem ko Bauer trdi, da je Sahorniku dal 5000 evrov v dveh delih, Sahornik pravi, da je denar za klub res prejel dvakrat, vendar je bil skupni znesek po njegovih navedbah 2400 evrov.

Danes sta bila zaslišana še direktorica občinske uprave Občine Muta Ksenija Ditinger, ki ni vedela kaj povedati o domnevnem izsiljevanju izvajalcev del za občino. Trener in zdajšnji predsednik NTK Muta Damjan Cvetko pa je med drugim dejal, da od Sahornika nikoli ni dobil denarja na roko za plačevanje igralcev, je pa bil velikokrat prenašalec različnih kuvert med računovodstvom in igralci.

Da bi zaslišala še preostali dve priči, Silva Likarja in Marjana Lipuša, ki sta bila člana občinske strokovne komisije za izbor izvajalcev del za občino, je sodnica razpisala še en narok v tej zadevi, in sicer 22. januarja 2015.