Slovenija

NSi: Po Novakovi - Novakova

STA / T.C.
29. 11. 2014, 18.29
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.56
Deli članek:

Ljudmila Novak ostaja predsednica Nove Slovenije - krščanskih demokratov. Na kongresu jo je podprlo 314 delegatov, za njenega protikandidata Aleša Hojsa jih je glasovalo 117.

STA
Ljudmila Novak

NSi je nastala 4. avgusta 2000, njen prvi predsednik je bil Andrej Bajuk, Novakova ga je nasledila leta 2008.

Po prepričljivi zmagi se je Novakova zahvalila za zaupanje, čestitala pa je tudi Hojsu, ki da se je dobro boril. "Odložimo napake onstran reke in pojdimo naprej," je dodala.

Novakova je torej prejela okoli 73, Hojs pa okoli 27 odstotkov glasov. Kot je v nagovoru po razglasitvi izidov dejala Novakova, je vzela na znanje, da so bili nekateri prisotni danes kritični, kar je po njenih besedah tudi prav. "Vzela sem na znanje tudi, da smo naredili po vašem mnenju nekaj napak. Zagotovo so bile, nekateri ste jih sprejeli lažje, drugo malo težje," je še povedala.

Po njenem mnenju pa je zdaj pomembno, da odložijo napake "onstran reke" in gredo naprej. NSi ima priložnost ne le za rast, ampak tudi za krepitev krščanske demokracije, je pristavila predsednica NSi. Hkrati je pozvala člane, naj ji, kadar greši, to povedo na štiri oči, izogibajo pa naj se javni kritiki.

Stranka NSi.

Razpravo na današnjem kongresu je sicer zaznamovala želja po krepitvi stranke, tako na programskem področju kot tudi v odnosu do drugih strank, zlasti na desnici. Še pred začetkom kongresa pa sta se v izjavi za medije Novakova in Hojs strinjala, da pri njunem potegovanju za strankin predsedniški stolček ni šlo za bitko, pač pa za soočenje različnih pogledov.

Delegati so sicer danes izvolili tudi člane razsodišča in nadzornega odbora. V izvršilnem odboru stranke pa so poslanci Matej Tonin, Jožef Horvat in Iva Dimic ter Mojca Kucler Dolinar, Alojz Sok in Martin Mikolič.