Slovenija

Junkcer: Bulčeva se je izkazala kot neposredna in dobro pripravljena

STA/G.G.
15. 10. 2014, 13.36
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.55
Deli članek:

Prihodnji predsednik Evropske komisije Jean-Claude Juncker je torkov pogovor s slovensko kandidatko za evropsko komisarko Violeto Bulc že takoj po sestanku opisal kot "odličen", danes pa so v njegovi tiskovni službi k temu dodali, da se je Bulčeva na pogovoru izkazala kot "neposredna, dobro pripravljena in izjemno sposobna hitrega učenja".

Twitter

Juncker je na pogovoru dobil zagotovila, ki jih je potreboval za to, da Bulčevo sprejme kot članico svoje ekipe, je še pojasnil njegov tiskovni predstavnik Margaritis Schinas.

Schinas je sicer danes potrdil, da Juncker razmišlja o tem, da bi Bulčevi dodeli resor za promet, a poudaril, da bo uradno odločitev sporočil takoj po tem, ko bodo članice EU potrdile osvežen seznam uradnih komisarskih kandidatov.

Ta seznam članice potrjujejo s pisnim postopkom, ki se po neuradnih informacijah iz Sveta izteče ob 16. uri. Premier Miro Cerar je pred kratkim tvitnil, da je slovenska vlada seznam že soglasno potrdila.

Potem ko bo Juncker uradno sporočil odločitve o spremembah v svoji ekipi, bodo v Evropskem parlamentu odločili, kdaj bo zaslišanje Bulčeve Neuradno se kot trenutno najverjetnejši dan njenega zaslišanja omenja ponedeljek.

Juncker naj bi Bulčevi dodelil resor za promet. Slovak Maroš Šefčovič, sedanji kandidat za komisarja za promet in vesolje, naj bi prevzel položaj podpredsednika za energetsko unijo. Bulčeva naj bi dobila le pristojnosti za promet, ne pa tudi za vesolje.

Tako naj bi bili potrebni le dve dodatni zaslišanji. Predvidene so še druge manjše prilagoditve, na primer Madžaru Tiborju Navracsicsu naj bi odvzeli pristojnosti za državljanstvo in jih premestili h Grku Dimitrisu Avramopolusu.