Slovenija

Pomen ESS pri iskanju poti iz krize izjemen

STA/M.J.
3. 10. 2014, 11.31
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.55
Deli članek:

Stanje v Sloveniji je resno, a poti iz krize obstajajo, je ob odhodu s prve seje Ekonomsko-socialnega sveta (ESS) v mandatu nove vlade poudaril premier Miro Cerar. Pri iskanju teh poti je pomen ESS izjemen, je ocenil. Socialne partnerje je pozval, naj se zavedajo pomena socialnega dialoga in naj čim prej poiščejo pot do socialnega sporazuma.

Mediaspeed

"Začenja se zelo zahtevno obdobje, ki ga mora vsekakor oplemenititi tudi nov socialni dialog," je v izjavi za novinarje ob odhodu s seje v Ljubljani poudaril Cerar.

Socialni partnerji so danes po njegovih besedah sedli za mizo prav zato, da bi skozi "dialog v pravem pomenu besede" prišli do socialnega sporazuma, "ki ga Slovenija v prihodnje močno potrebuje". Kot je opozoril, je stanje v državi resno, a poti za izhod iz krize vendarle obstajajo.

Predsednik vlade je prepričan, da je pomen ESS na tej poti izjemen. Ravno tu je treba dokazati, da smo se v naši družbi sposobni pogovarjati o še tako težkih temah in da se zavedamo tega, da za vsemi institucijami in predstavniki v ESS stoji sleherni državljan Slovenije, je dejal. Vsak dogovor na ESS bo odločilno vplival na ekonomski, socialni in širši položaj državljanov, je dodal.

V tej luči je danes pozval člane ESS, da se v prihodnje zavedajo pomena dialoga, verjame pa, da se ga že. Pozval jih je tudi, naj v smislu dviganja kulture sporazumevanja čim prej najdejo pot do socialnega sporazuma.

Socialni partnerji imajo na današnji seji na dnevnem redu razpravi o načinu dela za sklenitev socialnega sporazuma in o problematiki upokojenih samostojnih podjetnikov.

Seje se udeležuje več ministrov, med njimi je bil nekaj časa navzoč tudi finančni minister Dušan Mramor.