Slovenija

Rode poskrbel za nov škandal

Uredništvo Svet24
29. 9. 2014, 07.15
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.55
Deli članek:

Kardinala Franca Rodeta se očitno kar naprej drži smola. Ves čas je namreč prisoten v najrazličnejših medijih, kjer si zaradi svojih izjav največkrat prisluži podobo negativca, tvorca afer in še marsikaj drugega.

Kardinal Franc Rode je pred časom slovensko javnost razburil z afero Dvorec Goričane, ko so del dvorca, v času, ko je bil še ljubljanski nadškof, luksuzno obnovili po njegovih željah. Ker pozneje njegov naslednik, nadškof Alojzij Uran, omenjenega projekta ni hotel finančno podpreti, ga je doletelo kardinalovo maščevanje, ki je doseglo vrhunec z odstavitvijo z mesta nadškofa in izgonom v Trst. To kardinalovo afero so mnogi primerjali z afero zapravljivega limburškega škofa Franza-Petra Tebartza van Elsta iz Nemčije, ki je za razkošno obnovo škofijskega dvorca porabil desetine milijonov evrov. Na zahtevo papeža Frančiška je škof kmalu odstopil.

Tudi druga Rodetova afera, glede domnevnega očetovstva, je ogrozila njegov ugled in posegla v osebno integriteto. Ob tej aferi so »zastrigli z ušesi« tudi v Vatikanu. Govorice o očetovstvu so tako visokega cerkvenega dostojanstvenika spravile v skrajno neprijeten položaj. Toda analiza DNK-vzorcev na mednarodnem inštitutu v Münchnu je kardinala oprala krivde. Pri vsem skupaj pa je bilo zelo zanimivo, da so slovenski škofje napadenega kardinala Rodeta enoglasno podprli, glede nadškofa Urana pa si niso upali dati roke v ogenj.

Kardinal Rode, ki je nedavno praznoval 80 let, ne more več voliti papeža.

Zdaj pa je na vidiku nova, tako imenovana verbalna afera kardinala Rodeta, o kateri je pisal hrvaški časnik Jutarnji list. Vsebino prispevka, ki ga je napisal njihov rimski poročevalec Inoslav Bešker, na kratko povzemamo. Avtor piše, kako je zapravljivi slovenski kardinal napadel papeža Frančiška, ki po njegovem mnenju veliko govori, a malo stori. Kardinala Rodeta, ki je v dvorcu Goričane zase uredil apartma v velikosti 427 kvadratnih metrov, motijo papeževi govori o socialni pravičnosti. Zatrjuje, da je papež Frančišek nedvomno genij v komuniciranju z množicami, mediji in verniki, po drugi strani pa, da so njegovi nazori o kapitalizmu in socialni pravičnosti popolnoma levičarski. Zato so ga nekateri ekonomisti opozorili, da ni dobro govoriti samo na podlagi osebnih vtisov. Več kot očitno je, da se papež giblje v sredini, iz katere je izšel. V Južni Ameriki (Rode je tam živel okoli 20 let) so velike socialne razlike in o tem razpravljajo vsak dan. »Tudi ti ljudje veliko govoričijo, a rešijo zelo malo težav,« je komentiral kardinal Rode. Avtor članka v nadaljevanju piše, da je teh nekaj stavkov kardinal izrekel v intervjuju za Delo in ob tem zelo užalil papeža Frančiška, kot se ni doslej upal še noben kardinal. Kot slovenski metropolit in ljubljanski nadškof je Franc Rode zaostril odnose z oblastjo in Katoliško cerkev v Sloveniji pahnil na pot depredatorskega kapitalizma, njegova sodelavca – škofa Stres in Kramberger – pa sta v objektivnem smislu povzročila bankrot in veliko sramoto slovenski Cerkvi. Poleg tega Rodetu očitajo, da je dolgo zadrževal izgradnjo islamskega centra v Ljubljani, s trditvijo, da bo to center terorizma v Evropi. Kardinal Rode je sicer nedavno praznoval 80. rojstni dan. Zdaj ne sme več niti v konklave, voliti papeža; razrešen je vseh dolžnosti in obveznosti. Svoboden je in lahko škoduje tudi papeževemu ogledu.