Slovenija

Jure Erjavec: dopolnil bi 24 let

T. J. G./Dolenjski list
25. 9. 2014, 06.58
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.55
Deli članek:

Jure Erjavec s Sel pri Dolenjskih Toplicah bi pred dnevi praznoval rojstni dan. Štiriindvajset let bi dopolnil, če ne bi 25. februarja 2012 njegovo življenje ugasnilo zaradi strelov iz pištole. Zaradi umora bo moral v kratkem, gotovo še letos, sesti na zatožno klop novomeškega okrožnega sodišča Miran Plut. Zaradi očitkov o umoru mu grozi vsaj 15 let zapora, a Plut dejanja ne prizna.

policija.si

Miran Plut – Mirč je že pred preiskovalnim sodnikom povedal, da z Juretovim umorom nima nič, da je sicer res, da je bil tistega večera tudi on skupaj z njim, dokler se niso sredi Novega mesta razšli, a da dejanja ni storil. V svojem ugovoru zoper obtožbo je zatrdil, da ni vešč rokovanja z orožjem, da nikoli ni bil imetnik ne orožja ne streliva, tudi tistega večera, za katerega je priznal, da je bil z Juretom, pri sebi ni imel orožja, in da on ni tisti, ki je ustrelil Jureta Erjavca. Je pa zatrdil, da je bila izjava, ki jo je podal Tomaž K. na policiji, neresnična.

Če ne bi o dogajanju usodnega 25. februarja spregovoril Juretov prijatelj Tomaž K., Jureta verjetno še dolgo ne bi našli.

Koliko časa bi bilo zajetje vode pri opuščeni zidanici pri Suhorju Juretov prerani grob, lahko le ugibamo, če ne bi konec maja oziroma v začetku junija pod težo slabe vesti o dogajanju usodnega 25. februarja 2012 spregovoril Tomaž K. Ta je zelo natančno opisal, kako se je tistega večera srečal z Miranom v lokalu na Belokranjski cesti. Ko je Miran prejel Juretov klic, sta oba odšla v lokal Kavka v Bršljin. Skupaj so pili, in ker Jure pri sebi ni imel denarja, so šli skupaj do bližnjega bankomata. Miranu naj bi zazvonil telefon in predlagal je, da gredo naprej. Peljal je Tomaž, edini, ki ni pil alkohola. 

T. J. G./DL

Peljali so se proti Vrhu pri Velikem Podljubnu in zapeljali v gozd med Birčno vasjo in Velikim Podljubnom. Miran naj bi vozniku rekel, naj ustavi, Juretu pa, da gresta skupaj nekaj pogledat. Voznik se je z avtom odpeljal nekoliko stran, takrat pa je zaslišal nekaj strelov. Miran je Tomažu po telefonu povedal, kaj je naredil. Skupaj sta se vrnila v Novo mesto po Miranov avto, v prtljažnik pa sta naložila v folijo zavito truplo. Proti Beli krajini sta se peljala z dvema avtoma, spredaj Tomaž, če bi bili ob cesti mogoče policisti, zadaj Miran, ki je očitno že vnaprej načrtoval, kje se bo rešil trupla. Zidanica in zbiralnik vode sta bila namreč zapuščena. Tako je pred dobrimi štirimi meseci povedal Tomaž, in ko so šli policisti po sledeh njegovega pričanja, so se stvari ujemale z njegovimi izjavami. 

Policisti so ugotovili, da naj bi Miran moril iz koristoljubja, motiv za umor pa naj bi bilo dolžniško razmerje, povezano z drogo, in sicer naj bi Jure osumljenemu posodil nekaj tisoč evrov.
Policisti so vse od Juretovega skrivnostnega izginotja zelo aktivno preverjali vsak namig, ki so ga dobili, in zaslišali ogromno prič. Znano je bilo, da sta bila med zadnjimi, ki so bili z Juretom, prav Miran in Tomaž. Oba sta bila večkrat zaslišana, a sta vztrajala, da so bili zvečer res vsi trije skupaj, popivali so po gostilnah, v Bršljinu naj bi šli še skupaj na kebab, potem pa so se razšli, saj je imel Jure v Bršljinu parkiran svoj avto. Tam naj bi za Juretom izginile vse sledi.

T. J. G./DL

Zgovorni folija, oblačila in ključavnica?

A klobčič se je začel še dodatno razpletati po 3. juniju letos, ko so policisti nekaj po 22. uri zvečer Plutu odvzeli prostost v podjetju TPV, kjer je zaposlen. Sledile so hišne preiskave, tudi v prostorih družbe TPV, kjer so kriminalisti odvzeli vzorec folije, ki jo uporabljajo v delovnem procesu. V Nacionalnem forenzičnem laboratoriju, kjer so primerjali to folijo s folijo, najdeno v vodnjaku ob truplu, so ugotovili, da se foliji ne razlikujeta niti vizualno niti po kemijski sestavi.

Ko so policisti v začetku junija v vodnjaku ob zapuščeni zidanici v Dolenjem Suhorju našli truplo pogrešanega Jureta, je bil pokrov vodnjaka zaklenjen s ključavnico obešanko. V preiskavi Miranovega stanovanja so zasegli več ključev cilindričnih ključavnic, eden od zaseženih ključev Titan odklepa prav omenjeno ključavnico, ob čemer lahko sklepamo, da naj bi vodnjak s ključavnico zaklenil prav Plut. Naj ob tem navedemo Tomaževo izjavo, da je Miran, ko sta truplo odvrgla v vodnjak, povedal, da bo naslednji dan on zaklenil pokrov vodnjaka. Policisti so šli tudi po sledeh Titanove ključavnice, ta naj bi bila prodana v eni od novomeških trgovin v začetku marca 2012.

T. J. G./DL

Ob hišni preiskavi na Jugorju pri Metliki so kriminalisti Plutu zasegli nekaj oblačil. Na več kosih njegovih zgornjih oblačil, tudi na jakni, ki jo je imel oblečeno kritičnega večera, so v Nacionalnem forenzičnem laboratoriju našli delce, ki nastanejo po streljanju s strelnim orožjem.

Ko je Tomaž ovadil Pluta, je ovadil tudi sebe, saj je, če njegove navedbe držijo, domnevnemu storilcu pomagal pri kaznivem dejanju, kar se preganja po uradni dolžnosti. A za zdaj je obtožnica spisana le na enega – na Mirana Pluta. »Glede druge osebe policija (za zdaj) ni vložila ovadbe, kar pa bo storila, ko bo glede na prakso vrhovnega sodišča ta oseba izgubila status priče,« so na vprašanje, ali bo ovaden tudi Tomaž K., pojasnili na Okrožnem sodišču Novo mesto. Ker gre za priporno zadevo, je pričakovati sojenje že to jesen, vsekakor pa bo dokazovanje precej občutljivo, saj bistveni obremenilni dokazi slonijo pretežno na izjavah ene priče.