Slovenija

Spomin živi že 170 let

N.N.
17. 9. 2014, 21.22
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.55
Deli članek:

Preteklo nedeljo se je v Repnjah pri Vodicah, pred rojstno hišo Jerneja Kopitarja, potrdilo, da je geslo Spomin živi že 170 let resnično. Toliko časa je res preteklo od smrti jezikoslovca Jerneja Kopitarja, vendar danes ne živi le spomin, ampak tudi njegovo delo in skrb za slovenski jezik.

Župan Aco Franc Šuštar je v svojem govoru poudaril, da je Kopitar za občino Vodice prava kulturna ikona, ki ji želijo s takimi in podobnimi prireditvami ter načrtovanimi novimi prostori za kulturne namene dati čim svetlejši sijaj in lesk. V dvournem programu je nastopilo skoraj 250 izvajalcev iz domačih kulturnih in drugih društev, osnovne šole in tudi iz znanstvenih krogov.

Janez Dular je kot slavnostni govornik orisal veličino in pomen Kopitarjevega dela, trije združeni osnovnošolski zbori so zapeli tako slovensko kot evropsko himno, ki ju je igralec Ivo Leskovec obogatil z recitacijo Zdravljice in Ode radosti.

Mešani pevski zbor Biser, Dekliški pevski zbor Flora, Fantovska pevska skupina Matici, Moški pevski zbor Repnje ter Korenine in Ropotavčki iz Društva upokojencev Vodice so s pesmijo dopolnili kulturni program, ki ga je vodila Rosvita Pesek, folklorna skupina Društva narodnih noš in kočijažev občine Vodice pa je predstavila splet gorenjskih delovnih plesov. Vrhunec prireditve je bil nastop pisatelja Ivana Sivca z visokim gostom.

Predstavil je ponatis knjige o Jerneju Kopitarju z naslovom Kamen nad gladino in kot posebno presenečenje na oder povabil Jerneja Kopitarja, ki ga je upodobil igralec Roman Končar. Prireditev se je zaključila v lepem razpoloženju vseh prisotnih, od podpredsednika SAZU-ja dr. Krašovca do najmlajših, in se zahvaljujoč »čudežno« lepemu vremenu zadržala ob kozarčku in prijetni družbi skoraj do polnoči. Večina udeležencev si je v Kopitarjevi sobi ogledala tudi priložnostno razstavo o življenju in delu Jerneja Kopitarja.