Slovenija

Težave mariborske občine pri najemanju kredita

STA/J.P.
20. 8. 2014, 15.50
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.55
Deli članek:

Mariborska občina ima težave pri najemanju treh milijonov evrov kredita, ki naj bi jih namenila za investicije. Po besedah direktorja mestne uprave Marka Žule jim banka ne odobri kredita zaradi posredovanja mestnega svetnika Liste za pravičnost in razvoj (LPR) Stojana Auerja, ta pa obtožbe označuje za predvolilno laž.

Wiki

Kredit, za katerega se občina dogovarja na Deželni banki Slovenije (DBS), naj bi namenila za investicije v šole, vrtce in gradnjo nove fiziatrije. Najem kredita je bil predviden ob sprejemu letošnjega občinskega proračuna, vendar so mestni svetniki takrat od mestne uprave zahtevali, da se pred dejanskim najemom kredita posvetuje z njimi.

Mestna uprava je to tudi storila, a se mestni svet na nedavni dopisni seji s tem kreditom večinsko ni strinjal. Kot sta v današnji izjavi za javnost poudarila župan Andrej Fištravec in direktor mestne uprave Žula, je mestni svet izdal le mnenje, ni bil pa dolžen podati soglasja, zato so v mestni upravi nadaljevali s postopkom najemanja kredita.

Po besedah direktorja mestne uprave Marka Žule jim banka ne odobri kredita zaradi posredovanja mestnega svetnika Liste za pravičnost in razvoj (LPR) Stojana Auerja, ta pa obtožbe označuje za predvolilno laž.

Vendar pa se je zadeva ustavila na DBS, ki zdaj od občine zahteva soglasje mestnega sveta. K temu je banko po besedah Žule napeljal Auer, ki je banki poslal dopis, v katerem jo je opozoril, da občina potrebuje za kredit soglasje mestnega sveta. "Mestni svetnik je s tem grobo prekršil svoja pooblastila in tudi z neresničnimi trditvami skuša preprečiti najetje tega kredita. Na ta način lahko pride do velike škode ne le za mestni proračun ampak tudi za urejenost mesta," je dejal Fištravec.

Mestna uprava zdaj po besedah Žule čaka na kopijo Auerjevega dopisa banki. "Ta dopis bomo preučili, a najverjetneje gre tukaj za kaznivo dejanje zlorabe položaja. Če je temu tako, bo mestna uprava ustrezno reagirala in vložila naznanitev suma kaznivega dejanja zoper Stojana Auerja," je povedal. "Mestna uprava enostavno ne sme dovoliti, da se politično preigravanje predvolilnega časa prenese v izvajanje proračuna Mestne občine Maribor," je dodal.

Auer priznava, da je pisal banki, zavrača pa očitke o zlorabi položaja. "Ob sprejemanju proračuna smo mestni svetniki župana zadolžili, da pred najetjem kredita, ki naj bi se zgodil ob koncu leta, pridobi mnenje, stališče mestnega sveta," je povedal danes za medije. Po njegovih besedah je svetniška skupina LPR po dopisni seji mestnega sveta na DBS naslovila dopis, s katerim jo je "seznanila z dejstvom", da občina pred najetjem kredita potrebuje "mnenje" mestnega sveta. Ne razume pa, kako je lahko stranka s tem preprečila odobritev kredita.

Pri kreditu se zdi Auerju sporno predvsem to, da, kot je dejal, od mestne uprave niso dobili pojasnila, za kaj bo ta denar porabljen. "Zaskrbljeni smo, da bo morda končal na žiro računih številnih svetovalcev oziroma številnih podjemnih pogodb," je še dejal Auer, ki bo jeseni najverjetneje znova poskušal kandidirati za župana.

Na pojasnila DBS še čakamo.