Slovenija

Se nam obeta podražitev pogonskih goriv?

STA/M.J.
16. 6. 2014, 08.58
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.54
Deli članek:

Cene nafte so se v današnjem azijskem trgovanju zvišale, predvsem zaradi stopnjevanja nasilja v Iraku, kjer skušajo iraški skrajneži obkoliti Bagdad, kar povzroča vse večjo zaskrbljenost tudi med vlagatelji. Stopnjevanje nasilja v državi, ki je druga največja proizvajalka nafte v kartelu Opec, bi namreč lahko pripeljalo do motenj v dobavi nafte.

Arhiv Svet24

Za 159-litrski sod teksaške lahke nafte z dobavo v juliju je bilo treba popoldne po singapurskem času odšteti 107,47 dolarja, kar je 56 centov več kot ob koncu petkovega trgovanja. Julijske terminske pogodbe za nafto vrste brent so se podražile za 62 centov na 113,08 dolarja.

V luči reševanja krize v Iraku naj bi ZDA po poročanju ameriških medijev pripravljale neposredne pogovore z Iranom, ki naj bi se začeli še ta teden, ni pa znano, prek katerih kanalov naj bi pogovori potekali.

Na pogovorih naj bi se osredotočili na varnostne razmere v Iraku ter načine, kako zaustaviti sunitsko milico Isis, ki ji je v minulih tednih uspelo, da je z nasiljem prevzela nadzor nad nekaterimi deli Iraka. Območje, ki je pod njihovim nadzorom, se tako s severa vse bolj širi tudi na vzhod države.