Slovenija

Goljufal vsepovprek

S.R./M.J.
27. 1. 2014, 14.21
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.53
Deli članek:

Preiskovalni sodnik v Novem mestu je v petek pozno popoldne odredil sodno pridržanje za enega od osumljencev, ki so ju v četrtek prijeli v okviru obširne kriminalistične preiskave na območju Novega mesta, Kranja in Maribora. 30 kriminalistov je opravilo sedem hišnih preiskav na naslovih dveh fizičnih in pravne osebe.

Usmerjene so bile v dokazovanje kaznivih dejanj oškodovanja upnikov. Prostost so odvzeli 39-letnemu in 34-letnemu osumljencu. Za starejšega je preiskovalni sodnik odredil sodno pridržanje, so v soboto sporočili z novomeške policijske uprave. Osumljen je, da je z goljufivim ravnanjem preusmeril finančne tokove prezadolžene družbe, ki deluje na področju gradbeništva, na novoustanovljeno družbo. S tem sta osumljenca upnikom prvotne družbe, ki ima blokirane vse transakcijske račune in neporavnane obveznosti, povzročila premoženjsko škodo v višini več kot 303.000 evrov.

Pozneje sta ustanovila še tretjo družbo, na katero sta preusmerila poslovanje in finančne tokove, s tem pa upnikom povzročila za več kot 184.000 evrov premoženjske škode. 39-letnega osumljenca bodo ovadili tudi zaradi kaznivih dejanj prepovedanega prehajanja meje ali ozemlja države in zlorabe položaja ali zaupanja pri gospodarski dejavnosti. Ugotovili so namreč, da je na Kosovem najmanj 27 tujcem urejal dovoljenja za prebivanje, ki jih je pridobil s fiktivno pogodbo o delavcih in zaposlitvah. Overil je tudi lažne vsebine pogodb na zavodu za zaposlovanje, čeprav je vedel, da ne bodo sklenili delovnega razmerja in opravljali dela. Novomeški kriminalisti so sicer zoper njega podali več kazenskih ovadb že leta 2013, med drugim zaradi davčne zatajitve, oškodovanja upnikov, goljufije in zatajitve, ovadili pa so ga še zaradi 12 kaznivih dejanj kršitev temeljnih pravic delavcev, ker za svoje zaposlene ni plačal prispevkov. Skupni znesek oškodovanja upnikov ocenjujejo na blizu 1,5 milijona evrov.