Slovenija

Njegove posledice bomo občutili tudi mi!

jp
5. 11. 2013, 18.01
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Enega teh dni se bo zdramila vulkanska gmota in izpolnila svoj geološki potencial. Posledice bomo občutili po celi obli. Zanimivo je, da čilska Laguna del Maule, ki leži vzdolž Andov, niti ni videti kot ognjenik: brez vrha, brez dima, brez vonja po žveplu. A 36-krat v zadnjih 20.000 letih so obkrožajoči vulkanski ventili ustvarili velikansko polje lave z velikimi odlagališči vulkanskega stekla in pepela.

Nekoč – pred milijoni let – je prišlo do izbruha, ki bi, če bi se zgodil ponovno, spremenil tok zgodovine: zračni promet, poljedelstvo in podnebje nikdar več ne bi bili enaki. Ostanki lave kažejo velikanske izbruhe pred 1,5 milijona let in 336.000 leti. Gre za nekakšno maksimo geologije: kar se je že zgodilo, se lahko zgodi ponovno.

Polje ognjenikov je premera dvajset kilometrov, od leta 2007 pa strokovnjaki opažajo 1,5-metrski porast. Brad Singer z univerze v Winsconsinu pravi: »To je fenomenalno. Ni vulkana na svetu, ki bi rasel s tako hitrostjo.« Skrb vzbujajo tudi roji potresov, horizontalno širjenje razpok in nova zaznavanja ogljikovega dioksida, kar najverjetneje kaže na širitev podzemnega bazena magme, ki poganja ognjenik.

Izbruhe je mogoče ocenjevati na podlagi količine izločenega vulkanskega pepela (predvsem drobcenih delcev stekla). Leta 1980 ga je ognjenik Sveta Helena izločil približno en kubični kilometer, leta 1991 pa ga je Pinatubo na Filipinih več kot deset kubičnih kilometrov – v ozračje izločena pepel in žveplo sta dve leti ohlajala planet. Pred približno 950.000 leti je izbruh Lagune del Maule pomenil ducate kubičnih kilometrov, morda celo več kot sto, izločenega pepela.

Zaradi take količine bi lahko prišlo do globalnega ohlajanja, škoda, storjena poljedelstvu, pa bi vplivala na celoten svet. Le petdeset kilometrov severno leži podobno polje ognjenikov, Calabozos. Tam je v zadnjih milijon letih prišlo do treh superizbruhov, ki so skupaj zmogli okrog 1000 kubičnih kilometrov pepela.

Ti trije izbruhi so med največjimi v zadnjih milijon letih. Grški Santorini, Unturuncu v Boliviji, Yellowstone in Long Valley v ZDA, Laguna del Maule v Čilu, Campi Flegrei v Italiji – skorajda vsi aktivni svetovni superognjeniki trenutno kažejo znake inflacije. Strokovnjaki to imenujejo potencialni zgodnji pokazatelj, da se v njih nabira izbruh, do katerega naj bi prišlo v bližnji prihodnosti.

V tem času so nemirni tudi ognjeniki osrednje Amerike, Kamčatke, Aljaske, Indonezije in Islandije. Vse več je potresnih sunkov. Če v katerem od teh vulkanskih sistemov pride do velikega izbruha, smo po besedah strokovnjakov v velikih težavah. Če pride do verižnih izbruhov, bi to lahko pomenilo prihod sodnega dne. (jp)