Slovenija

RTV Slovenija protestira

STA/M.J.
14. 6. 2013, 14.13
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

RTV Slovenija je z odprtim pismom izrazila podporo grški radioteleviziji ERT, ki jo je grška vlada začasno ukinila.

RTV Slo

V pismu, poslanem na Evropsko radiotelevizijsko zvezo (EBU), je generalni direktor RTV Slovenija Marko Filli poudaril pomen javne radiotelevizije ter zapisal, da je ukinitev javnega rtv-servisa grožnja demokratičnemu razvoju. V pismu Filli piše, da je javna radiotelevizija pomembna pridobitev evropske demokracije. Kot navaja, v kriznih razmerah, "ki se jih vsi zavedamo", tudi javni mediji racionalizirajo delovanje, a kljub varčevanju uresničujejo svoje poslanstvo.

Zato zaposleni na RTV Slovenija in Filli po navedbah slednjega z ogorčenostjo spremljajo dogajanje, povezano z ERT v Grčiji, "državi, ki je zibelka evropske demokracije in kulture". Izražajo protest zaradi odločitve o prenehanju njenega delovanja in odpustitvi 2.656 delavcev, ki jim izražajo vso podporo. "Ukinitev javnega rtv-servisa v katerikoli državi sveta je grožnja demokratičnemu razvoju. To ni pot iz krize, temveč njeno poglabljanje," so zapisali in dodali, da s padcem javnega medija pade tudi demokracija.

Na zaprtje grške javne radiotelevizije so se odzvali tudi v gibanju in stranki TRS. Kot so zapisali, je javna radiotelevizija v službi celotne javnosti in ne oblasti. Zato ostro zavračajo vsako prilaščanje medijev tako doma kot v tujini. Prizadetim novinarjem v Grčiji pa izražajo podporo.

Grška vlada je namreč v sredo ukinila javno radiotelevizijo, pri tem pa pojasnila, da jo bodo ponovno zagnali konec avgusta s samo še približno 1200 zaposlenimi. Do zdaj je bilo v njej zaposlenih več kot 2600 ljudi.

Zaradi ukinitve je bila v sredo v Grčiji izpeljana splošna stavka, že tretji dan pa v podporo svojim kolegom na ERT protestirajo novinarji. Iz stavke so izključeni zgolj mediji, ki prenašajo signalERT in prikazujejo program, ki ga v znak kljubovanja vladni odločitvi še vedno ustvarjajo novinarji ERT.