Slovenija

Kdo polni Jankovićeve luknje?

R.S.
5. 6. 2013, 07.00
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Že včeraj smo pisali o domnevnih nepravilnostih v Javnem holdingu Ljubljana, ki se tičejo prenove informacijskega sistema, danes pa zgodbo nadaljujemo z novimi nepravilnostmi, ki naj bi se odvijale v navezi nekaterih podjetij znotraj JHL-ja in Mestne občine Ljubljana.

Mediaspeed
Anonimni vir nas je opomnil o številnih nepravilnostih

Anonimni vir nas je obvestil o številnih nepravilnostih, ki naj bi se odvijale v sodelovanju med MO Ljubljana in JHL-jem. Vodovod in kanalizacija ter Energetika Ljubljana naj bi povsod, kjer posegajo v svoje omrežje, obnavljali tudi okoliška cestišča, pločnike in trge, čeprav bi moralo biti to v domeni Mestne občine Ljubljana. Vsi ti stroški pa naj ne bi šteli v osnovni kapital Vodovoda in kanalizacije ter Energetike Ljubljana, kar pa je nezakonito. Prav tako naj v osnovnih sredstvih Energetike ne bi bilo stroškov za 10 milijonov evrov težko investicijo v gradnjo Mesarskega mostu v Ljubljani in kipov, ki most krasijo.

Vir nas je obvestil tudi o domnevnih sumljivih nakupih Vodovoda in kanalizacije ter Energetike.

Vodovod in kanalizacija naj bi decembra 2010 od MO Ljubljana, po ukazu župana Zorana Jankovića, kupila zemljišče v Zalogu, za katerega naj bi odštela kar 6,15 milijona evrov. Zanimivo je, da naj bi na tem zemljišču gradila fotovoltaično elektrarno, čeprav tovrstna dejavnost nikakor ni prioriteta ali poslanstvo Vodovoda in kanalizacije.

Posebej drago investicijo pa naj bi si privoščila Energetika Ljubljana. Ta naj bi v kompleksu Jankovićevih Stožic za 3,5 milijona evrov kupila 600 kvadratnih metrov, kar znese dobrih 5800 evrov za kvadratni meter prostora, to pa predstavlja kar petkratnik siceršnje povprečne cene kvadratnega metra za nakup podobnega prostora v Ljubljani. Poleg prostora pa naj bi Energetika plačala še opremo za hladilno strojnico v vrednosti 400 tisoč evrov.

Zgodbo bomo vsekakor še preverjali in jo nadaljevali v prihodnjih dneh. Ko bomo prejeli odgovore od vseh akterjev v zgodbi, pa bo morda postalo jasno, ali gre pri vsem skupaj le za krpanje luknje v proračunu Mestne občine Ljubljana.

Vse domneve, ki jih je navedel naš vir, smo želeli preveriti tako na MO Ljubljana kot tudi v Javnem holdingu Ljubljana, od katerih odgovore še pričakujemo. Prav tako še vedno pričakujemo odgovore v zvezi z včerajšnjo zgodbo o vrtoglavih in rastočih stroških JHL-ja za prenovo informatike za platformo SAP, v kar naj bi bil domnevno vpleten tudi ljubljanski župan.