Slovenija

Vlada tudi z uredbo ratificirala memorandum o LB

STA
13. 3. 2013, 13.00
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Potrdila je tudi zakon o ratifikaciji pristopne pogodbe Hrvaške z EU. Slednji zdaj roma v DZ.

Reuters

V ponedeljek sklenjeni memorandum o reševanju vprašanja nekdanje Ljubljanske Banke  je poleg slovenske danes ratificirala tudi hrvaška vlada, državi pa si morata ratifikacijske listine še izmenjati. Kot je po seji vlade povedal direktor Ukoma Anže Logar, začne memorandum veljati s prejetjem zadnjega obvestila o tem s strani obeh držav. Za izvajanje memoranduma bosta skrbela zunanje ministrstvo in ministrstvo za finance v sodelovanju z visokim predstavnikom za nasledstvo.

Kot je že ob sklenitvi memoranduma povedal slovenski premier Janez Janša, bo slovenska vlada zakon o ratifikaciji hrvaške pristopne pogodbe takoj poslala v proceduro v DZ, ki bo postopek ratifikacije začel, "a ga ne bo dokončal, dokler s hrvaške strani preko diplomatskih poti ne dobimo listin o ratifikaciji memoranduma".

Kot je tedaj še dejal Janša, ki opravlja tekoče posle, je z Zagrebom dogovorjeno, da se izmenjava ratifikacijskih listin opravi v nekaj dneh.

V memorandumu o LB sta se državi zavezali, da bosta v okviru določil iz nasledstvenega sporazuma čim prej našli celovito rešitev tega vprašanja. Do končne rešitve bo Zagreb zagotovil mirovanje vseh sodnih postopkov, ki potekajo glede prenesenih vlog v imenu in za račun Hrvaške na hrvaških sodiščih, kot tudi, da ne bodo sproženi novi.

Slovenska vlada pa se je v memorandumu zavezala, da bo nemudoma v državnem zboru sprožila postopek za ratifikacijo hrvaške pristopne pogodbe z EU, s ciljem, da se ratifikacija izvede čim prej. Kot je ocenil Janša, bi DZ ratifikacijo glede na stališča vseh parlamentarnih strank lahko dokončal še ta mesec.