Promet

Prekrški v Evropi, kazen doma

STA / T.C.
15. 2. 2015, 17.29
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.56
Deli članek:

Evropski parlament je ta teden potrdil nova pravila, ki bodo omogočila, da bodo podatki o prometnih prekrških še naprej krožili med državami članicami EU in da bodo prekrškarje kazni doletele tudi takrat, ko bodo cestnoprometna pravila kršili v tujini. Nova pravila bodo v dveh letih začela veljati tudi za Veliko Britanijo, Irsko in Dansko.

Profimedia

Nova pravna podlaga za izmenjavo omenjenih podatkov je potrebna, ker je Sodišče EU maja lani odločilo, da obstoječa ne ustreza in jo je treba popraviti. Nova zakonodaja bo v veljavo stopila maja letos, pred tem jo mora potrditi še Svet, a to je le formalnost.

Poleg tega obstoječa direktiva ne velja za Veliko Britanijo, Irsko in Dansko, medtem ko bodo morale novo prenesti v svoje nacionalne zakonodaje in uveljaviti v roku dveh let.

Konkretno gre za izmenjavo podatkov o lastnikih vozil med policijami držav članic EU v primeru kaznivih prometnih deliktov, kot so prehitra vožnja, vožnja brez varnostnega pasu, z mobitelom v roki, čez rdečo luč, pod vplivom alkohola ali mamil ter neupravičena uporaba nasprotnega voznega pasu.

Arhiv Svet24

Evropski poslanec Franc Bogovič je omenjeno poročilo, ki je bilo v sredo z veliko večino potrjeno na plenarnem zasedanju Evropskega parlamenta v Strasbourgu, podprl, saj gre po njegovem za pomemben korak k izboljšanju varnosti na evropskih cestah in zmanjšanju števila smrtnih žrtev.

"Nikoli ni prijetno, ko nas v nabiralniku pričaka sporočilo policije o storjenem prometnem prekršku, za katerega se morda niti nismo zavedali, da smo ga naredili. To nas opomni, da smo v prihodnje bolj pazljivi. S tem namreč poskrbimo za varnost sebe in drugih," je ob tem zapisal Bogovič.

Kot je še opozoril, se ljudje na cestah v tujini žal mnogokrat obnašamo drugače, saj je verjetnost za prejetje obvestila o prekršku manjša kot v domači državi. Zato je popolna izmenjava informacij med državami članicami EU o prometnih prekrških z vidika varnosti ključna.

Profimedia