SLOVENSKI FILM

Saša Tabaković Ministrstvu za kulturo: »Pejte se solit!«

M. T. V.
30. 9. 2022, 12.40
Posodobljeno: 30. 9. 2022, 12.46
Deli članek:

Igralec o neizpolnjenih obljubah slovenskemu filmu, ki tudi z novim proračunom za leto 2023 ne dobi toliko sredstev, kot je bilo rečeno.

M24.si
Saša Tabaković

Igralec in nekdanji poslanec Saša Tabaković pravi, da mu je »dvignil tlak samozavestno-pozitivistični piar Ministrstva za kulturo o rekordnem proračunu 2023 na postavki slovenskega filma, saj naj bi v naslednjem letu dosegel financiranje, ki ga bojda nismo videli že 12 let.« Pravi, da je to sprenevedanje, saj tak filmski proračun, kot je predviden, to je 7,6 milijonov evrov, ne bo rešil »večne kadrovske podhranjenosti, podfinanciranja, neurejenih razmeri in draginje, ki trka na vrata«, ter opozarja, da so bile politične obljube Levice pred in v času volitev ter ob prevzemu kulturnega resorja popolnoma drugačne.

Ves čas so filmu namreč obljubljali (in večkrat tudi že sprejeli sklep) 11 milijonov evrov letnega financiranja (to je na podlagi študije izračunana vsota, s katero bi lahko slovenski film odražal minimalne profesionalne standarde filmske stroke), a do tega povišanja ni prišlo, kot rečeno pa je zdaj za naslednje leto v 'rekordnem' proračunu za slovenski film namenjenih le 7,6 milijonov. »Ta številka je popolnoma enaka diskrepanci, ko posameznika pošlješ v trgovino, naj si kupi žemljo, ki stane en evro, v pest pa mu stisneš sedemdeset centov. In točno zaradi mentalitete, ki jo nosi ta diskrepanca, posamezniki snemajo svoje prve filme krepko po tridesetem letu in na nov film, kljub nagradam, v povprečju čakajo vsaj naslednjih šest! Ministrstvo pa s takimi javnimi piar zapisi pričakuje, da se bo slovenskemu filmu od hvaležnosti najmanj orosilo oko ali kaj? … Kje je uresničevanje zavez? Mislim, pejte se solit,« je med drugim jezno zapisal na Facebooku.

Njegov celotni odziv na filmski proračun preberite spodaj: