FOTOGRAF IN PRIJATELJ SVETOVNIH ZVEZD

Razstava svetovno znanega paparazzo fotografa v Ljubljani

Eva Jandl
7. 12. 2021, 08.52
Posodobljeno: 7. 12. 2021, 08.55
Deli članek:

Prvi jugoslovanski paparazzo ali paparac Jadran Lazić je dosegel svetovno slavo s fotografijami hollywoodskih zvezd in slavnih osebnosti iz 70. in 80. let prejšnjega stoletja. V Ljubljani bo predstavil pol stoletja vznemirljive fotografske kariere.

Osebni arhiv
Fotograf Jadran Lazić s svojo monografijo na 900 straneh.
Dela Jadrana Lazića si lahko ogledate na razstavi v Ljubljani, v Galeriji Fotografija na Levstikovem trgu 7. Odprtje razstave je v petek, 10. decembra, poleg fotografij bo na voljo tudi njegova razkošna monografija. 

Jadran Lazić je začel svojo kariero leta 1971 s fotografiranjem Hajduka v rojstnem Splitu. Svetovno slavo pa je dosegel, ko mu je na pogrebu sovjetskega predsednika Brežnjeva kljub zastraženemu dostopu uspelo narediti fotografijo pokojnika od blizu, ki jo je kasneje Newsweek izbral za fotografijo leta. Njegova zbirka fotografij je impresivna: rečemo lahko, da ni hollywoodske zvezde in slavne osebe 70. in 80. let prejšnjega stoletja, ki je ni ujel Lazićev objektiv, od jugoslovanskih – Dina Dvornika, Miša Kovača, Dražena Petrovića – do svetovnih zvezd, kot so Jodie Foster, ki jo je kot najstnico pripeljal celo na Hvar, Gillian Anderson, Sylvester Stallone, Roman Polanski, Robert De Niro, Jamie Foxx, Abu Abbas, Johnny Depp, Jean-Claude Van Damme, Elizabeth Taylor, David Bowie, Bianca Jagger, Kirk Douglas, Sigourney Weaver, Jack Nicholson, Carlo Ponti, Sophia Loren, Marlon Brando, Richard Gere ...

Osebni arhiv
V Arizoni z Johnnyjem Deppom

Razstava v Ljubljani

Pol stoletja kariere je Jadran Lazić zbral v bogati dvodelni monografiji z naslovom Jadran Lazić, 50 let fotografije. Izvrstne fotografije na 900 straneh podkrepijo Lazićevi zapisi, ki ob vsakem posnetku odstirajo zanimive zgodbe iz zaodrja;monografija bo na voljo tudi na razstavi v Ljubljani.