Mobilna verzija
16:41 20. september 2017

V zgolj šestdesetih urah bodo morali ustvariti kratke filme

nn
0 Posodobljeno: 10:03 / 09.8.2017

Poletje je že tradicionalno čas za maraton ustvarjanja kratkih filmov Muvit/6x60. Organizatorji dogodka tudi letos ostajajo zvesti svojemu izvirnemu konceptu, po katerem prizorišče dogodka Muvit/6x60 vsako leto postavijo v drugo mesto.

MUVIT-6X60

Lanskoletne prve 3 zmagovalne ekipe so domov skupno odnesle kar 5 nagrad. Foto: Valter Leban

Po lanskem gostovanju v dolenjski prestolnici se filmska karavana maratona Muvit/6x60 letos seli v knežje mesto. Prijave na maraton so že odprte, filmske ekipe iz cele Slovenije pa bodo bitko s časom v Celju bile med 16. in 18. avgustom.

Odprte so prijave na maraton ustvarjanja kratkih filmov Muvit/6x60, ki se bo letos odvijal že četrto lepo zapored. Po Radovljici, Postojni in Novem mestu se bo na zemljevid filmskega ustvarjanja tokrat vpisalo Celje, udeleženci maratona pa bodo tudi letos postavljeni pred enako preizkušnjo: v zgolj 60 urah ustvariti kratke, 6- do 9-minutne filme, ki jih bosta na koncu ocenjevala strokovna žirija in občinstvo. Ustvarjalnost in iznajdljivost tistih najboljših bosta, tako kot vsako leto, nagrajena tudi letos. 

Letošnji Muvit je za nas že četrti zapored in veseli nas, da se je kot projekt z družbeno odgovorno noto med ljubitelji ustvarjanja filmov uspel zapisati kot vsakoletna stalnica; ponosni smo, da se tako kot mi razvijajo tudi tekmovalci in sam festival,« je povedal Gregor Graf iz agencije digiGRAL, ki je organizator in idejni pobudnik projekta.

Članica strokovne žirije letos Mojca Funkl

Kratke filme vseh prijavljenih ekip bo ocenjevala tričlanska strokovna žirija, ki jo vsakič sestavljajo posamezniki iz slovenske filmske industrije. Žirantske stolčke bodo letos zasedli režiser Miha Hočevar, ki je avtor najbolj gledanega slovenskega filma po osamosvojitvi - Gremo mi po svoje, direktor fotografije Jure Černec, ki je svoj fotografski pečat pustil pri številnih slovenskih filmih, in igralka Mojca Funkl, ki trenutno širšo javnost navdušuje v nadaljevanki Usodno vino.

Ustvarjalne delavnice za mlade

FOTO 5_Letosnja zirantka_Mojca Funkl_igralka

V žiriji je tudi igralka Mojca Funkl.

Muvit/6x60 je filmski maraton, kjer prijavljene filmske ekipe v 60-urah napišejo, posnamejo, zmontirajo in dostavijo film, ki ne sme biti krajši od 6 in daljši od 8 minut. Vsaka filmska ekipa izžreba ovojnico, v kateri dobi tri usmeritve, ki jim mora slediti pri ustvarjanju filma. Te so: predmet, ki ga je potrebno v filmu uporabiti, akcija, ki ji je potrebno slediti in stavek, ki ga je potrebno uporabiti. Žirija nagrajuje tri ekipe, ki uspejo dane usmeritve najbolj kreativno in filmično uporabiti v svojem filmu.

Poslanstvo festivala Muvit/6x60 ni le motivacija mladih k ustvarjanju, pač pa tudi izobraževanje. »Naša želja ni le spodbuditi k ustvarjanju mlade, ki že imajo izkušnje s snemanjem filmov, ampak želimo nekaj znanja prenesti tudi na tiste, ki se s to umetnostjo šele spogledujejo in se želijo naučiti več,« je povedala Maja Šest, umetniška in programska vodja festivala Muvit/6x60. 

Organizatorji bodo tako tudi letos ohranili koncept, ki so ga vpeljali lansko leto, in letošnji festival dopolnili s tri dni trajajočimi filmski delavnicami za osnovnošolce. Ti se bodo tam skozi teorijo seznanili s celotnim procesom snemanja filmov, od priprave scenarija do samega snemanja, naučeno pa bodo lahko na koncu uporabili tudi v praksi in sami posneli svoje kratke filme, ki bodo v času trajanja festivala Muvit/6x60 tudi prikazani na brezplačnih večernih projekcijah.

»Lansko leto se je na delavnice prijavilo okrog 25 osnovnošolcev. Takšen odziv je bil za nas prav prijetno presenečenje, zato letos računamo, da bo interes mladih za te delavnice še večji,« je še dodala Maja Šest.

Zaključna projekcija

Muvit/6x60 se bo zaključil s finalno projekcijo vseh prijavljenih kratkih filmov. Ta bo potekala 19. avgusta v kinematografu Cineplexx v Celju. Projekcije bodo za vse obiskovalce brezplačne, svoj glas za favorite pa bo lahko oddalo tudi občinstvo.

Ekipe se na Muvit/6x60 lahko prijavijo prek spletne strani www.muvit6x60.com, vsi navdušenci nad filmskim ustvarjanjem pa so vabljeni, da spremljajo tudi Facebook stran www.facebook.com/muvit6x60, kjer bodo redno objavljene vse pomembnejše informacije.

Značke: film , muvit , kratki-filmi

Vaš prispevek