Kultura

Na mestu, kjer sta pokopana z ženo, sta vgravirani imeni Beren in Lúthien

U.K.
2. 9. 2015, 09.29
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.57
Deli članek:

2. septembra 1973 je umrl eden najbolj znanih svetovnih pisateljev, John Ronald Reuel Tolkien, ki je napisal uspešnico Gospodar prstanov.

Wikipedija

J. R. R. Tolkien se je rodil 3. januarja 1892 v Bloemfonteinu (Republika Južna Afrika). Znan je predvsem kot avtor Hobita in Gospodarja prstanov. Tolkien je obiskoval šoli King Edward's School v Birminghamu in Oxfordsko univerzo. Bil je priznan leksikograf, jezikoslovec ter izvedenec za staro angleščino in staro norveščino. Bil je član literarne skupine, imenovane Inklings, v kateri je prijateljeval z znanim pisateljem C. S. Lewisom. Za mladega Johna je bilo odločilno, da je že zelo kmalu izgubil očeta; ta je zbolel in umrl v Južni Afriki, ko je bila njegova žena s sinovoma ravno v Angliji. Leta 1903 je njegova mati Mabel zbolela za sladkorno boleznijo in kmalu umrla. Skupaj z bratom ju je vzel pod okrilje družinski prijatelj, pater Francis Xavier Morgan, ki ju je nastanil pri njuni teti Beatrice.

Neverjeten uspeh njegovih leposlovnih del je izrazito vplival na nastanek in širitev t. i. fantazijske literature. 

Kmalu je dobil štipedijo za Oxford, kjer je vpisal klasične jezike in književnosti. Profesor komparativne filologije ga je spodbujal k filologiji in ga usmeril v valižanščino, ki je Tolkiena zanimala že prej. Prepisal se je na takrat novoustanovljeni oddelek za angleški jezik in književnost, znotraj tega pa na oddelek za staro angleščino. V tem času se je zaljubil tudi v finščino, ki je odločilno vplivala na razvoj njegovih umetnih jezikov. Leta 1916 se je poročil s svojo mladostniško ljubeznijo Edith Bratt. Na mestu, kjer sta pokopana z ženo Edith, sta vgravirani imeni Beren in Lúthien.