Kultura

Sarajevo v znamenju zvezdnikov

mv
19. 8. 2014, 21.45
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.55
Deli članek:

Konec tedna se je v Sarajevu začel jubilejni, 20. filmski festival. Njegov začetek sega med vojno, danes pa je to najpomembnejši filmski festival na Balkanu.

sff

Organizatorji pričakujejo več kot 100.000 obiskovalcev.

Sredi obkoljenega Sarajeva so se kljub strahu pred smrtjo skozi luknjo v zidu z vseh koncev pretihotapili mladi, ki niso želeli samo preživeti, ampak so še vedno čutili potrebo po kulturi, umetnosti, stiku s svetom. Zato so kljub smrtni nevarnosti hodili na predstave v vojni kino Apollo. Za preživetje je dovolj voda in kruh, se spominjajo danes, za življenje pa je potrebno tudi nekaj več, nekaj, kar ti napolni dušo.

sff

In prav to so razložili Unproforjevim vojakom, tujim dopisnikom in nekaterim znancem, ki so tako v Bosno namesto hrane in zdravil pošiljali tudi najnovejšo filmsko produkcijo. Kino projekcije so bile sredi vojne kljub resnično veliki možnosti, da se z njih ne bodo vrnili celi, Sarajevčanom tisti obliž na duši, ki jim je pomagal, da so imeli vsaj nekaj človeškega dostojanstva.

sff

Podjetna ekipa z direktorjem Miroslavom Purivatro na čelu je opozorila nase tudi nekaj znanih obrazov, zato so v Sarajevo zelo hitro začele prihajati zvezde. Že v petek so tako v Sarajevo prileteli med drugimi tudi igralec Gael Garcia Bernal, glavni igralec filma Pasja ljubezen, s katerim so odprli festival, režiser Mike Leigh, ki je že večkrat obiskal ta festival, pa tudi modna oblikovalka Agnes B., ki je zagotovo najbolj zaslužna, da so Sarajevčani tudi med obkolitvijo mesta imeli vsaj nekaj stika s svetom in da je svet slišal tudi za te entuziaste, ki so hlepeli po umetnosti kljub tragični situaciji. Prav zato je že na prvi večer direktor festivala Mirsad Purivatra Agnes podaril posebno častno nagrado, srce Sarajeva.

sff

Zanimivo je, da so otvoritveni film Pasja ljubezen na festivalu predvajali že takoj po nastanku, na kar je opomnil direktor Purivatra. »Vmes je Bernal postal velika zvezda,« je povedal ob izročitvi nagrade častno srce Sarajeva zvezdniku, ki so ga nagradili za posebne dosežke v filmski umetnosti. »Srce Sarajeva pripada tudi tebi, saj je to tudi tvoja hiša,« mu je rekel Purivatra, Bernal pa se je zahvalil tudi v bosanskem jeziku, saj se je naučil nekaj fraz. Nagradi za Bernala in Agnes B. so letos izjemoma podelili ob jubileju, kot vsako leto pa bodo običajne nagrade srce Sarajeva podelili zadnji dan, ko bodo nagradili najboljše filmske dosežke po izboru gledalcev in posebne strokovne žirije. 

sff

Festival, ki podira rekorde

Od 15. do 23. avgusta lahko Sarajevčani in številni gosti uživajo v rekordnih 247 filmih iz kar 60 držav, ki so razporejeni v 19 programskih sklopov, kar bo lep dodatek k več kot 3000 filmom, kolikor jih je bilo na festivalu prikazanih v preteklih 19 letih.