Gospodarstvo

Ni več ovir za prenos Mercatorja na Fortenova grupo

N.N.
12. 3. 2021, 17.26
Posodobljeno: 12. 3. 2021, 17.30
Deli članek:

Delničarji Fortenova grupe so na Skupščini izglasovali vse predlagane sklepe.

STA
Fotografija je simbolična

Delničarji so na današnji skupščini lastnikov depozitarnih potrdil izdanih s strani Fortenova Group STAK Stichting na Nizozemskem izglasovali vse predlagane sklepe, med drugim tudi tiste, ki se nanašajo na konsolidacijo poslovanja Fortenova grupe povezano s prenosom delnic Poslovnega sistema Mercator z Agrokorja na Fortenova grupo. Tako je Fortenova grupa prejela soglasje za širitev obstoječega finančnega aranžmaja s HPS Partners in VTB banko v znesku največ do 390 milijunov evrov, ki jih bo koristila za kreditiranje Mercatorja s strani Fortenova grupe z namenom refinanciranja Mercatorjevega dolga do bank.
Obenem so delničarji izglasovali sklep o zamenjavi delnic, ki jih ima Sberbank v Mercatorju za deleže v Fortenova grupi, po katerem se na Fortenova grupo prenaša 18,53 odstotkov delnic Mercatorja, ki so v lasti Sberbank. Po tej zamenjavi se je lastniški delež Sberbank v Fortenova grupi zvišal na 44 odstotkov.

Glede na to, da je 5. marca 2021. Komisija za zaščito konkurence Republike Srbije odobrila namero za pridobitev nadzora Fortenova grupe nad družbo Poslovni sistem Mercator d.d., Ljubljana na tgu Republike Srbije, so ustvarjeni vsi ostali ključni predpogoji za skorajšnji prenos delnic Poslovnega sistema Mercator na Fortenova grupo.

"Zahvaljujem se delničarjem, ki so prepoznali pomen predlaganih ukrepov za prihodnost Fortenova grupe in so nam, z njihovim sprejetjem, zagotovili podporo za uresničitev načrtov, s katerimi krepimo naše poslovanje in utrjujemo položaj največjega delodajalca v južni in jugovzhodni Evropi. S temi odločitvami delničarjev in po soglasju regulatorja v Srbiji iz prejšnjega tedna, ni več nobenih formalnih ovir, da bi Mercator do konca tega meseca postal del Fortenova grupe. Posel, ki nas sedaj čaka se nanaša na sklenitev aranžmaja in pogodbe s katerima bomo uveljavili sklepe skupščine. V preteklem obdobju smo podrobno pripravili korake, ki jih sedaj izvajamo, z njimi bomo, kot smo poudarjali, v družbi izvedli konsolidacijo na več nivojev – v lastništvu Grupe, v kreditiranju Grupe in, na koncu, na področju maloprodaje v celotni regiji. S tem bomo dokončno lahko začeli izkoriščati vse sinergijske prednosti in krepiti naše pozicije v maloprodaji na vseh trgih. Prenos Mercatorja hkrati pomeni tudi izpolnitev vseh preostalih obveznosti iz upniške pogodbe, in s tem bomo, na moje veliko osebno zadovoljstvo, po natančno štirih letih sklenili postopek izredne uprave v Agrokorju," je dejal Fabris Peruško, član Upravnega odbora in glavni izvršni direktor Fortenova grupe.

Med drugimi pomembnimi sklepi na skupščini so delničarji podali soglasje, da se v Upravni odbor Fortenova grupe, kot neizvršni člani, imenujejo Roman Goltsov, Daniel Gusev in Damir Spudić.

Roman Goltsov je trenutno na položaju višjega izvršnega direktorja in vodje sektorja strukturiranih financ znotraj Oddelka korporativnih posojil Sberbank. V tej vlogi neposredno vodi skupine za izvedbo različnih zapletenih transakcij prestrukturiranja in financiranja projektov in prevzemov družb. Poleg finančnega izvedenstva je tudi strokovnjak za naftni in plinski sektor, kjer je večino svoje kariere preživel na projektih po vsem svetu.

Daniel Gusev je partner v Gauss Venturesu, evropsko-ameriškemu skladu tveganega kapitala. Je izkušen podjetnik na področju inovacij v finančnih storitvah, bil je vodja razvoja produktov v finančno-tehnoloških start-up podjetjih, ter svetovalec in vodja številnih projektov razvoja novih produktov v finančnih institucijah.

Damir Spudić je član Uprave in glavni finančni direktor družbe Energia naturalis (ENNA) ter glavni finančni direktor ENNA skupine, v kateri je odgovore za načrtovanje, uvajanje, upravljanje in vodenje vseh finančnih aktivnosti. Hkrati je tudi član Nadzornega odbora družb Pevex d.d. in Luka Ploče d.d., sodeloval pa je tudi pri finančni stabilizaciji in uspešnemu prestrukturiranju družbe Petrokemije d.d.. ENNA skupini se pridružil leta 2012..

Hkrati s sprejemom novih članov uprave je stopil v veljavo odstop Miodraga Borojevića na položaj neizvršnega člana uprave in prenehale tudi druge njegove obveznosti v organih nekaterih družb Fortenova grupe.