Čudež

Foto: Na hišo padla ogromna, 11-tonska vrba, veja pristala na otroški posteljici

R.T.
16. 4. 2024, 16.49
Posodobljeno: 16. 4. 2024, 16.49
Deli članek:

Slovenijo je vremenski preobrat dosegel danes, že včeraj pa so se z neurji srečali v delih zahodne Evrope. Večer bo še dolgo ostal v spominu družini v Turingiji, ki se je le za las izognila tragediji.

Feuerwehr Pößneck
Gasilci so morali vrbo odstraniti po delih.

Ena močnejših neviht se je včeraj zvečer sprehodila čez nemški zvezni deželi Saška – Anhalt in Turingija. Intervencijske službe so imele polne roke dela s podrtimi drevesi in drugimi tegobami. Brez električne energije je ostalo več sto gospodinjstev.

Posebno dramo je doživela in preživela neka družina iz Pößnecka v Turingiji, kjer se je ob približno 21. uri na družinsko hišo podrla ogromna vrba žalujka. A je nad družino kot kaže bdel angel varuh, saj so jo po čudežu vsi družinski člani odnesli brez praske, so pojasnili lokalni gasilci. Vrba, ki je pod seboj pokopala dva avtomobila, je namreč predrla tudi streho hiše, pri čemer je večja veja končala na otroški posteljici, v kateri je spal otrok.

Feuerwehr Pößneck
Podrto drevo je uničilo dva avtomobila.

»Bilo je zelo blizu. Otrok je imel izjemno srečo,« je za časnik Ostthüringer Zeitung pojasnil poveljnik gasilske brigade Rene Lippke. Dejal je še, da je bilo eno vozilo pred hišo popolnoma uničeno, drugo pa je močno poškodovano, a so jo stanovalci odnesli brez praske. »Če bi otrok ležal le v nekoliko drugačnem položaju, bi se vse skupaj končalo precej bolj dramatično,« je navedel Lippke. Gasilci so imeli z odstranjevanjem posledic veliko težav, saj je šlo za ogromno drevo s težo približno 11 ton. Da so ga odstranili, so ga morali razrezati na kose. Celotna operacija je bila končana šele ob 2. uri ponoči.