Sydney

Med pridigo z nožem nad škofa in vernike

S.R.
15. 4. 2024, 15.19
Posodobljeno: 15. 4. 2024, 18.17
Deli članek:

V avstralskem Sydneyju se je danes zgodil nov napad z nožem. Tokrat v pravoslavni cerkvi, kjer je 15-letnik med bogoslužjem večkrat zabodel škofa.

X
Duhovniku se je približal moški in ga napadel z nožem.

Po grozljivki pred dnevi, kjer je moški v nakupovalnem središču ubil šest ljudi, več pa jih je ranil, med njimi tudi devetmesečnega dojenčka, so v Sydneyju zabeležili nov krvav dan. Nek fant je med pridigo, ki je bila prek spleta predvajana v živo, napadel škofa Mara Marija Emmanuela. Napad se je odvil v krščanski cerkvi v predmestju Sydneyja Wakeley. Kot je razvidno s posnetka napada, je fant nenadoma planil na škofa, pri čemer so nemudoma odreagirali preostali verniki v cerkvi, ki so se zgrnili na napadalca. Po navedbah policije je napadalec poleg škofa z nožem ranil več ljudi, ki so priskočili na pomoč. Po prvih podatkih v napadu nihče ni umrl, življenja ranjenih pa niso ogrožena.

Policija je napadalca aretirala, motiv za napad pa zaenkrat ni znan. Gre sicer za 15-letnika, ki ga zdravijo zaradi poškodb roke in so ga odpeljali na varno, potem ko je napad sprožil razburjenje med verniki, poroča STA. Predmestje, kjer se je zgodil napad, je središče lokalne asirske krščanske skupnosti, kjer je veliko beguncev, ki so pobegnili pred preganjanjem in vojno v Iraku in Siriji. Po napadu je jezna množica več sto ljudi krenila proti cerkvi, da bi našli napadalca, vendar so jih pričakali policijski kordoni. Jezni ljudje so v policiste metali steklenice, opeke in druge predmete. Policija pa jih je skušala razgnati s streli v zrak in solzivcem, še poroča STA. Ranjena sta bila najmanj dva policista, ki so ju odpeljali v bolnišnico. Poškodovanih je bilo tudi več policijskih vozil, je sporočila policija.

Kot so pojasnili policisti, zaenkrat ne kaže, da bi bil ta napad povezan z napadom v nakupovalnem središču. Kot smo že poročali, je policija razkrila identiteto tistega napadalca. Gre za 40-letnega Joela Cauchija, ki naj bi ga že od otroštva pestile duševne težave.