Uvedena sodna preiskava

Danijel Božić je krajo droge plačal s svojim življenjem

Damjana Žišt
13. 6. 2023, 18.15
Deli članek:

V gozdu v bližini Okroglega na Gorenjskem so policisti 1. decembra 2019 našli umorjenega Danijela Božića. Takrat se še ni vedelo, da naj bi za njegovo likvidacijo stal Kavaški klan, ki je imel svojo celico tudi v Sloveniji. Julija lani je specializirano tožilstvo na ljubljansko okrožno sodišče vložilo zahtevo za preiskavo zoper osem ljudi, ki jim očita umor in poskus umora ter pomoč pri tem. Maja je sodišče uvedlo sodno preiskavo.

Linkedin
Umorjeni Danijel Božić.

V zločin so po trditvah specializiranega državnega tožilstva vpleteni domnevni člani slovenske celice Kavaškega klana, ki jim sodijo na ljubljanskem okrožnem sodišču zaradi trgovine z drogo, ter člani matične celice klana iz Črne gore, ene najbolj brutalnih kriminalnih združb na Balkanu.

Šest tisoč evrov za umor

Ugrabitev in umor Danijela Božića naj bi po trditvah tožilstva načrtoval domnevni vodja slovenskega dela klana Klemen Kadivec, pri tem pa naj bi mu v okviru hudodelske združbe pomagali njegov mlajši brat Blaž Kadivec, Drejc Kovač iz okolice Kranja in Hrvat Marko Skerbec. Z namenom likvidacije Božića in njegovega prijatelja Žarka Tešanovića sta v Slovenijo prišla člana matične združbe Bojan Stanojević in Savo Čošović.

Pri zločinu je po trditvah tožilstva sodeloval tudi Vladan Kljaljević, pomagal pa naj bi jim še ljubljanski podjetnik Semir Hajdarpašić. Brata Kadivec in Kovač so v priporu zaradi očitkov o trgovanju z drogo, Hajdarpašić in Kljaljević sta na svobodi, Stanojević naj bi bil v Črni gori. Čošovića, bosanskega državljana, ki je bil na prestajanju dveletne zaporne kazni zaradi oboroženega ropa v Srbiji, Slovenija pa si prizadeva za njegovo izročitev, so pred kratkim izpustili iz zapora zaradi pogojnega odpusta. Nato se je za njim izgubila vsaka sled, na begu je tudi Skerbec. Čošoviću naj bi za Božićev umor obljubili deset tisoč evrov, od Skerbca pa naj bi jih po umoru dobil šest tisoč.

Ugrabitev v Ankaranu

Zgodba se je začela, ko je Božić 15. novembra 2019 s svojim meganom v Ankaran pripeljal Klemna Kadivca, Žarka Tešanovića in Bojana Stanojevića, nato pa se je za njim izgubila vsaka sled. Nekateri drugi osumljenci so se peljali za njimi v drugem avtomobilu. Ko je v Ankaranu Božić ustavil, ker se mu je zdelo sumljivo, da je neki avtomobil ves čas vozil za njimi, naj bi nanj planila Kadivec in Stanojević ter osumljenci iz avtomobila, ki so sledili Božićevemu avtu. Podrli so ga na tla, ga vrgli v prtljažnik avtomobila in odpeljali proti Gorenjski.

Podobna usoda je čakala tudi Tešanovića, ki sta ga Kadivec in Stanojević podrla na tla, mu zvezala roke in ga skušala stlačiti v prtljažnik avtomobila. Ker je močno vpil, so mimoidoči poklicali policiste, čeprav sta jih nasilneža skušala prepričati, da sta kriminalista in jim kazala tudi znački. Na kraj dogodka so kmalu prišli policisti ter Stanojeviću in Kadivcu odvzeli prostost. Drugi osumljenci so se med tem časom že peljali proti Gorenjski.

Umorili so ga zaradi ukradene droge

Policija je Božiča po ugrabitvi intenzivno iskala. Ko je prečesavala gozd v okolici Okroglega, je naletela na grozljiv prizor. Iz zemlje je molela roka s pokrčenimi prsti, pod zapestjem pa je bilo videti rob bunde. Med izkopavanjem so našli lopati brez ročaja, šest praznih plastičnih embalaž varikine, prazno embalažo cevosana, nekaj zamaškov. Na truplu so odkrili vbodne rane, presekanine, tope poškodbe, raztrganine in strelne rane. Poškodovano je imel glavo, oči je imel prelepljene z lepilnim trakom.

Primorske novice
Bojan Stanojević (levo) in Klemen Kadivec.

Za Božića so bile usodne poškodbe glave in možganov, pomagala mu ne bi niti pravočasna zdravniška pomoč. Tožilstvo trdi, da je ukaz za Božićevo likvidacijo prišel iz črnogorskega vodstva Kavaškega klana, ker je na Gorenjskem izginila droga, vredna milijon evrov, zanjo pa naj bi bil zadolžen Klemen Kadivec. Ko je izginila droga, je Kavaški klan sumil, da sta jo ukradla Božić in Tešanović.

Zato naj bi Kadivcu vodstvo klana iz Črne gore naročilo, naj najde tatove droge in da jih bo treba likvidirati, saj Kavaškemu klanu nihče ne krade. Če to kdo stori, je zanj edina kazen smrt. Skupaj z Božićem naj bi drogo ukradla še David Šolaja in Igor Mančić. Šolajo so umorili decembra 2019 v Španiji, Mančića pa januarja letos v Ljubljani (nanj so streljali že aprila 2020 v Ljubljani, a je tedaj preživel).

V Kopru so ju obsodili na zaporno kazen

Januarja letos so na koprskem sodišču izrekli sodbo Klemnu Kadivcu, Bojanu Stanojeviću in Draganu Čikojeviću. Zagovarjali so se zaradi ugrabitve, izvršene v hudodelski združbi. Trojica je po prepričanju tožilstva sodelovala pri ugrabitvi Božića in poskusu ugrabitve Tešanovića v Ankaranu. Sodišče, ki ni našlo dovolj dokazov, da je trojica sodelovala v hudodelski združbi, je Čikojevića oprostilo, Kadivca in Stanojevića pa obsodilo. Vendar ne za kaznivo dejanje ugrabitve, kot jima je očitalo tožilstvo, temveč za milejše kaznivo dejanje - protipravni odvzem prostosti tako Božića kot Tešanovića.

Kadivcu in Stanojeviću je sodnica prisodila po štiri leta in devet mesecev zapora, Kadivcu pa je ob preklicu pogojne kazni, izrečene februarja 2019 na ljubljanskem okrajnem sodišču zaradi nasilništva, izrekla šest let in pet mesecev enotne zaporne kazni. Kadivec ni želel poslušati obrazložitve sodbe, zato so ga policijski specialci, ki ga varujejo od vložitve obtožnice v zadevi Kavaški klan oktobra 2020, skupaj s pravosodnimi policisti odpeljali nazaj v ljubljanski pripor.