Sojenje

Na Petro streljal, da bi zaščitil Natalijo?

S.S./Novice Svet24
24. 3. 2018, 19.29
Posodobljeno: 24. 3. 2018, 19.32
Deli članek:

Na ljubljanskem okrožnem sodišču počasi dobiva epilog sojenje Bojanu Kajfežu, obtoženemu umora Petre Kramberger 17. aprila lani v lokalu Pržan.

Samo Strel
Obtoženi Bojan Kajfež.

Senat predsedujočega Marka Češnovarja je včeraj zaslišal dve priči, beseda je tekla predvsem o odnosu med obtoženim in pokojno, potem pa je Kajfež še enkrat nekoliko dopolnil svoj zagovor.

Samo K. je na obravnavo prišel v spremstvu paznikov koprskega zapora, kjer prestaja kazen zaradi goljufije. Pojasnil je, da je Kajfeža in Krambergerjevo spoznal že, ko sta skupaj vodila bar Papillon za Bežigradom in jima je tudi pomagal pri denarnih poslih, saj se je v tistem času »profesionalno ukvarjal« z bančnimi krediti. Kot mu je znano, je Kajfež posodil Krambergerjevi med 20 in 30 tisoč evrov, njun sprva dober poslovni odnos pa so začeli krhati njeni dolgovi. Kajfež je priči pred umorom večkrat potarnal, da je v finančni stiski, a ga Krambergerjeva ignorira. Po mnenju priče je bila za Kajfeža kaplja čez rob pošta o izvršbi nad hišo, ki jo je dobil le nekaj dni pred strelskim incidentom. Samo K. je Kajfežu pomagal reševati zagato v zvezi z izvršbo, in sicer sta sklenila, da bi se po velikonočnih praznikih nekako pogovorila z upnikom, vendar se je tok dogodkov potem obrnil drugače. »Ni kazal, da bo storil, kar je storil,« je poudarila priča.

Facebook
Umorjena Petra Kramberger.

Obtoženi plačal natakarico iz lastnega žepa

V nadaljevanju je bil zaslišana Dora Ž., ki je v Pržanu kakšne tri mesece delala kot natakarica, potem pa pobrala šila in kopita. Po njenih besedah zadeve v lokalu »niso ravno 'štimale', pa pustimo sploh te droge«. Plača ni bila redna ali pa je bilo denarja manj, kot je bilo dogovorjeno, tako da ji je nekoč celo Kajfež iz lastnega žepa posodil 100 evrov. Na sodnikovo vprašanje, kako pa je bilo s to drogo v lokalu, je priča pojasnila, da se je Krambergerjeva večkrat napisala za delo, a ga potem zaradi zadrogiranosti in pijanosti ni bila sposobna opraviti. »Zelo, zelo grd,« pa je priča odgovorila na Kajfeževo vprašanje, kakšen odnos sta imela v zadnjem obdobju s Krambergerjevo, ter nakazala, kako ga je ta enkrat odpravila kot cucka.

»17. aprila denar ni igral nobene vloge«

Po zaslišanju obeh prič je besedo dobil tudi obtoženi in spet nekoliko dopolnil svoj zagovor. Čeprav se je doslej zagovarjal, da se je kritičnega dne hotel s Krambergerjevo pogovoriti o dolgovih, je včeraj poudaril, da »17. aprila denar ni igral nobene vloge«. Tik pred strelskim incidentom naj bi mu namreč Krambergerjeva pojasnila, da se njeni sivi liki ne bodo več spravljali nanj, ampak na njegovo simpatijo Natalijo. »Še bolj ti bo hudo, če bomo njo,« naj bi mu grozila. Včeraj je Kajfež prvič omenil, da so bili v Pržanu takrat tudi štirje prijatelji Krambergerjeve, »sestavljeni iz mišic«. Ko sta na terasi lokala potem sedela vsak za svojo mizo in se na kratko ujela s pogledi, je Krambergerjeva v rokah držala telefon. Kot smo že pisali, je obtožencu nato za kratko vzelo spomin: »Spomnim se, da je vstala, se prijela za trebuh in padla po tleh. Ne spomnim se števila strelov, pištola je bila naenkrat prazna.«

Mirko Vorkapič
Na kraju zločina, Klub Pržan v Ljubljani.

Maščevanje ali strah?

Tožilec Marko Godec zastopa stališče, da je Kajfež moril iz maščevanja, ker mu Krambergerjeva ni hotela vrniti 21 tisočakov, zgolj posmehovala se mu je in ga provocirala, da denarja ne bo več videl. Na eni prejšnjih obravnav pa je sodna izvedenka psihologije dr. Sandra Šešok predstavila mnenje, po katerem je obtoženega v zločin gnal tako imenovani narcistični bes, kar gre bolj v prid obrambi, glede na Kajfežev zagovor, da je streljal zaradi groženj Krambergerjeve. Kakorkoli. Sojenje se bo nadaljevalo 17. marca z zasliševanjem zadnjih prič. Če ne bo večjih preobratov in novih dokaznih predlogov, bi se sojenje lahko takrat tudi končalo.