Strah in trepet

To je junak, ki je golorok obvladal oboroženega bandita

S.R.
12. 3. 2018, 15.36
Posodobljeno: 12. 3. 2018, 15.42
Deli članek:

Slovenija je konec prejšnjega tedna dobila novega junaka. Policista, ki je zunaj delovnega časa prekrižal pot oboroženemu roparju, ki je bil v zadnjem času kot kaže strah in trepet bančnih ustanov v Ljubljani.

PU Ljubljana
Berlic je odšel plačat račune in mimogrede ustavil še s pištolo oprtanega specialnega povratnika.

Konec prejšnjega in v začetku letošnjega leta so Ljubljani v razmeroma kratkem obdobju zabeležili več oboroženih ropov bank. 44-letnemu banditu je prejšnji teden končno na prste stopil policist Mihael Berlic. Ta se je v svojem prostem času po naključju znašel ravno v banki, ki si jo je oborožen zlikovec nazadnje izbral za tarčo.

Kot smo že poročali, je oborožen ropar prejšnji četrtek »udaril« v poslovalnici Delavske hranilnice na Dunajski cesti v Ljubljani. Zdaj je znano, da je šlo za 44-letnega slovenskega državljana, ki se je tja pripeljal s skuterjem, nato pa s čelado na glavi, pištolo v roki in oprtan z nahrbtnikom, v katerem je imel še montirno železo, vstopil v poslovalnico. Kot sporočajo iz PU Ljubljana, je s pištolo v roki, šlo je za polavtomatsko nelegalno predelano orožje kalibra 9mm, odkorakal mimo strank, med katerimi je bil tudi junaški Berlic, in od njih zahteval, naj se umaknejo. Nato je preplezal steklo nad blagajniškim pultom in iz blagajn odtujil več tisoč evrov. Medtem ko je 44-letnik plenil, je prisebni policist druge stranke s kretnjami rok napotil iz prostora, nato pa poslovalnico skupaj z zaposlenim varno zapustil še sam. Le nekaj trenutkov pozneje je banko zapustil še oborožen ropar, ki pa ga je pred vhodom pričakalo neprijetno presenečenje ali bolje rečeno pogumni in prisebni Berlic. Ta je zoper bandita uporabil prisilno sredstvo, mu jasno povedal, da je policist, in mu zaukazal, naj miruje, kar pa na roparja ni naredilo vtisa. Ta se je še naprej aktivno upiral, vendar ga je policist le uspel obvladati in zadržati do prihoda policijskih patrulj.

Za pasom ima že več ropov

Kaj ga čaka?

Za rop je zagrožena kazen od enega do desetih let zapora, za kaznivo dejanje preprečitve uradnega dejanja ali maščevanja uradni osebi pa od enega do petih let zapora. Z nedovoljeno proizvodnjo oziroma “predelavo” orožja pa si lahko prisluži še dodatno leto zapora.

Policisti potrjujejo, da je 44-letni zlikovec kriv še treh ropov, v katerih je uporabil enak modus operandi. Na kraj zločina se je pripeljal s skuterjem, ki ga je odložil v bližini, nato pa s čelado na glavi in vihteč pištolo vstopil v bančno ustanovo. Tako je udaril že 20. oktobra lani v isti poslovalnici Delavske hranilnice. Takrat jo je popihal z več tisoč evri gotovine. 5. januarja letos je s skuterjem in pištolo »obiskal« poslovalnico SKB banke na Dunajski cesti. Takoj po vstopu je poprijel za orožje in začel groziti zaposlenemu. Nato se je zavihtel čez blagajniški pult, začel pleniti, dokler je s skuterjem ni odbrenčal v neznano. 22. januarja letos so ga imeli priložnost spoznati zaposleni in stranke v poslovalnici Delavske hranilnice na Novih Fužinah. Skuter, čelada, pištola, grožnje in skok čez blagajniški pult so mu znova omogočili, da si je nagrabil več tisoč evrov gotovine in jo pobrisal.

V teh štirih ropih je iz tujih v lastne žepe prenesel za približno 50.000 evrov gotovine, zdaj pa je po pogumnem dejanju policista končno pristal v priporu. Iz PU Ljubljana še sporočajo, da gre za specialnega povratnika, ki ga je slovensko pravostodje za različna kazniva dejanja, vključno z ropi in drugimi premoženjskimi delikti, že obravnavalo in tudi obsodilo.