Poskus uboja

Bodibilderja zaklal v trebuh

S.S./Novice Svet24
3. 3. 2018, 20.00
Posodobljeno: 3. 3. 2018, 20.05
Deli članek:

Na ljubljanskem okrožnem sodišču se je nadaljevalo sojenje Martinu Brezarju, obtoženemu poskusa uboja kočevskega mestnega svetnika in bodibilderja Saša Petka, ki je preživel le zaradi hitre zdravniške pomoči.

Samo Strel
Obtoženi Brezar se za zdaj še brani z molkom.

Krvavi obračun se je pred Gostilno Osterman v Kočevju zgodil 1. oktobra lani nekaj minut pred eno uro ponoči, ko je Brezar z 10 centimetrov dolgim nožem Petka zabodel v trebuh.

10 centimetrov dolg nož naj bi Brezar zarinil Petku v trebuh.

Po besedah sodnega izvedenca medicinske stroke Andraža Glaviča bi bila rana lahko tudi usodna, saj so bili ogroženi jetra, večje žile, desna ledvica in črevesje, a je bil Petek na srečo hitro deležen zdravniške pomoči in je preživel. Na zadnjem naroku je sodišče zaslišalo tudi nekaj prič, ki so bile kritičnega večera v Ostermanu, kjer je potekala zasebna poslovilna zabava najemnika lokala. Vendar pa nihče ni znal pojasniti, kako sta se Brezar in Petek sploh zapletla.

Obtoženi trikrat sam klical policijo

Sodnik je prebral tudi uradni zaznamek o treh klicih na številko 113, ki jih je takoj po dogodku opravil obtoženi. V prvem je prosil, naj policija pride čim prej, ker se je pri Ostermanu vnel pretep med Petkom in njim ter drugimi. V drugem je prosil, naj patruljo pošljejo pred bližnjo osnovno šolo, kjer jih čaka, in da ga je strah. V tretjem klicu pa je zahteval, da patrulja pride čim prej, sicer bo dva ali tri poslal v grob. Po besedah zagovornika obtoženega, odvetnika Mihe Kuniča, to pomeni, da je bilo Brezarja strah in je skoraj jokal, ker je bil prepričan, da ga Petkovi zasledujejo, zato je tudi večkrat klical policijo, ki jo je naposled pred šolo pričakal bos. Čeprav se Brezar uradno še ni zagovarjal, je iz nekaterih dosedanjih manevrov njegovega zagovornika razbrati, da obrambo gradi na samoobrambi ...

Petek od Brezarja zahteva 23.000 evrov odškodnine zaradi primarnega strahu (1000 evrov), sekundarnega strahu (2000 evrov), telesnih bolečin (10.000 evrov), zmanjšanih življenjskih aktivnosti (8000 evrov) in skaženosti (2000 evrov).

Grozil je, da mu bo mišice prebodel z buciko

Je pa dogajanje kritičnega večera že opisal oškodovanec, ki je pojasnil, da se je obtoženi naenkrat pojavil v lokalu s prijateljem in ga začel zbadati zaradi mišic: »Kaj pa ti misliš, da si, če imaš te mišice? Z buciko ti jih prebodem! Boš ti videl, ko te bo moja roka enkrat udarila!« Po nekaj minutah provociranja in več neuslišanih prošnjah, naj da vendar mir, je Petku po lastnih besedah »počil film«, zato je provokatorja pospremil oziroma porinil skozi odprta vrata na teraso, sam pa se je vrnil v lokal. Približno 15 minut pozneje je lastnik v strahu pred globo zaradi kršenja javnega reda in miru zabavo zaključil in gostje so se začeli odpravljati domov.

Še vedno sanja o modrookem napadalcu

Oškodovanec je po lastnih navedbah takoj, ko je stopil iz lokala, dobil udarec na nos, da je padel. S pomočjo prijatelja se je spet pobral in nato uzrl obtoženca z nožem v roki, kako hodi proti njemu. V samoobrambi mu je hotel nož vzeti iz rok, a je začutil, da mu kri dobesedno odteka iz telesa, sklonil se je in ob tem dobil še brco. »Ko imam nočne more, vidim njegov obraz, njegove modre oči in nož,« je poudaril. Čisto natančno se dogajanja na terasi, kjer je krvav obležal ob ograji, sicer ne spomni.