Sodil sosedu

Razmesarjen in gol obležal na gredici pred hišo

S.S.
22. 12. 2017, 12.10
Deli članek:

Slobodana Bobića, obtoženega umora soseda Jana Šoška, je v sredo po modifikaciji obtožnice sodišče spoznalo za krivega uboja, obsojen je na zaporno kazen 12 let in pol.

Samo Strel
Slobodan Bobić za uboj soseda obsojen na 12 let in pol.

Zločin se je zgodil 2. julija okoli poldneva na Delavski ulici 7 v Zalogu, kjer sta se iz neznanega vzroka sprla 50-letna Slobodan Bobić in Jan Šoško.

Prišteven shizofrenik

Izvedenka za psihiatrijo ne dvomi, da je bil Bobić v času Šoškovega umora prišteven. Po njenem mnenju sicer trpi za rezidualno shizofrenijo, ki se izraža s poudarjanjem telesnih težav, bizarnimi načini prehranjevanja in samotarstvom.

Obsodba Bobića sicer še ni pravnomočna, tožilec Marko Godec, ki je za umor na grozovit način zahteval kazen na zgornji meji, in sicer 27 let zapora, pa je že napovedal pritožbo. »Če pa to ni grozovit način, pa tudi ne vem, kaj je,« je dejal v izjavi za javnost. Kot je še poudaril v končni besedi, se je obtoženi soseda invalida brez leve noge lotil s sekiro, medtem ko se je gol sončil na vrtu pred domačo hišo. Po oceni izvedenca sodne medicine Tomaža Zupanca je pokojni dobil najmanj 37 udarcev po vse telesu, najhujše oziroma usodne pa so bile poškodbe na glavi in vratu. »Oškodovancu je glavo praktično odsekal,« je poudaril tožilec Godec. Fotografije obdukcije in s kraja zločina, ki so si jih včeraj ogledali vpleteni, so bile res nazorne ...

Morilskega orodja nikoli niso našli

Obramba je na drugi strani v končni besedi poudarila, da je sodišče zavrnilo številne dokazne predloge obtoženega, zato je navedbe tožilstva, da je Bobićev zagovor povsem neverodostojen oziroma celo neverjeten, označila za pavšalne, saj ga sodišče sploh ni preverilo. »Še vedno obstaja dvom, da je obtoženi storilec tega dejanja,« je v končni besedi dejala Bobićeva zagovornica, odvetnica Maja Kristan. Spomnila je tudi, da preiskovalci morilskega orodja nikoli niso našli, in poudarila, da v spisu ni dovolj dokazov, da bi v obravnavanem primeru šlo za umor, prej uboj. Obtožnica namreč omenja hude bolečine pred smrtjo, že omenjeni izvedenec Zupanc pa je v sredo pojasnil, da Šeško ni trpel prav nobenih bolečin, če so bile poškodbe glave zadane prve, vendar je ob tem poudaril, da zaporedja poškodb ni mogoče določiti. Ob tem je Zupanc tudi pojasnil, da v praksi številni preživeli v podobnih napadih bolečin zaradi sproščanja stresnih hormonov sploh ne občutijo oziroma se jih ne spomnijo.

Po oceni sodnega izvedenca Tomaža Zupanca je pokojni dobil najmanj 37 udarcev po vsem telesu, najhujše oziroma usodne pa so bile poškodbe na glavi in vratu.

75 tisoč evrov

za duševne bolečine ob izgubi moža oziroma očeta od Bobića zahtevajo žena in dve hčerki pokojnika, odškodnino pa bodo morale izterjati na pravdah.

Do konca vztrajal, da je nedolžen

»Tega nisem storil. Bog mi je priča, da je to resnica,« je še pred razglasitvijo sodbe vztrajal Bobić in v zagovoru namigoval, da je Šoška umoril nekdo tretji. Obramba je namreč neuspešno predlagala, da sodišče pri policiji opravi poizvedbe o prijavi, ki naj bi jo obtoženi podal leta 2010. Bobić je takrat sumil, da je Šoško nekoga umoril, imel pa naj bi tudi pomočnika. In po tej vratolomni tezi naj bi Šoška umoril nekdo, ki se je maščeval za smrt umorjenega v letu 2010. Kakorkoli. Bobić je po oceni senata brez dvoma kriv, saj sta ga pri mesarjenju Šoška videli dve priči, toda ne umora, ampak uboja. Obtoženemu so do pravnomočnosti tudi podaljšali pripor iz razloga ponovitvene nevarnosti, oproščen pa je bil plačila stroškov postopka. Mora pa Bobić ženi pokojnika povrniti približno 1000 evrov za stroške pogreba in spominsko tablo, povrnitev nematerialne škode pa bodo oškodovanci morali terjati na pravdah. Žena in dve hčerki za duševne bolečine ob izgubi moža oziroma očeta skupno zahtevajo 75 tisoč evrov. Motiv pa ostaja neznan. »Očitno je le, da je prišlo med vama do nekega konflikta,« je v ustni obrazložitvi dejala sodnica Špela Koleta.