Sanacija

Ne vedo še, kolikšna je škoda

T.L./STA
21. 12. 2017, 09.40
Posodobljeno: 21. 12. 2017, 09.40
Deli članek:

Popožarna sanacija Doma starejših občanov Črnomelj takoj po novem letu.

PGD Črnomelj

V Domu starejših občanov Črnomelj bodo v nedeljskem požaru dokaj poškodovani trakt drugega nadstropja čim prej sanirali. Približno 40-dnevno sanacijo nameravajo začeti takoj po novem letu oz. 3. januarja. Finančno konstrukcijo bodo dorekli, ko bosta znana končna ocena škode in znesek zavarovalnine, delo v domu pa medtem teče nemoteno.

Ni še jasno, kolikšna je škoda

Direktorica doma Valerija Lekić Poljšak je danes povedala, da popis škode še poteka, njenega dokončnega zneska pa še niso določili. Glede sanacijske finančne konstrukcije je dejala, da se bodo glede te danes pogovarjali z zavarovalnico, v petek pa še na pristojnem ministrstvu.

Več bo znano prihodnji teden, v domu pa so že dobili nekaj predračunov za sanacijo in pripravili njen grobi načrt, ki ga nameravajo začeti izvajati takoj po novoletnih praznikih. Sicer pa nameravajo sanirati škodo, nastalo zaradi požara, in omenjeni trakt B drugega nadstropja, kjer imajo drugače nastanjenih 25 oskrbovancev, hkrati v celoti prenoviti.

Direktorica je dodala, da delo v domu po požaru teče nemoteno. Oskrbovance iz omenjenega trakta so začasno razporedili po drugih sobah, tako da si te delijo z drugimi. Zadnji rok za končanje sanacije je konec februarja prihodnje leto, je še povedala. Lekić Poljšakova je škodo osebno ocenila na približno 300.000 evrov.

Zakaj je zagorelo, sicer še ni znano. Na Policijski upravi Novo mesto so danes povedali, da je policija opravila pogled požarišča in zavarovala sledi, določene stvari so poskušali izključiti, preiskave pa še niso končali.

Črnomaljski dom je v ponedeljek obiskala tudi ministrica za delo Anja Kopač Mrak, ki je povedala, da je bil objekt zavarovan, da so tam pred približno tednom opravili pregled požarne varnosti in da bo država kot lastnik pri sanaciji pomagala.

Pripravljenost za pomoč so izrazili tudi na črnomaljski občini. Županja Mojca Čemas Stjepanovič je zatrdila, da je občina pripravljena pomagati povsod, kjer ji to omogočajo zakonski predpisi.

V črnomaljskem domu starejših oz. v eni tamkajšnjih sob drugega nadstropja je sicer zagorelo v nedeljo. Gasilci so evakuirali 69 ljudi iz drugega in tretjega nadstropja. Reševalci nujne medicinske pomoči so na kraju poskrbeli za 16 ljudi, od teh so jih šest odpeljali v novomeški urgentni center, kjer so jim pomagali s kisikom. Huje opečeni oskrbovanec, pri katerem je zagorelo in so ga odpeljali v ljubljanski klinični center, je tam v nedeljo zvečer umrl.

V Domu starejših Črnomelj sicer skrbijo za nekaj manj kot 200 oskrbovancev.

Obsežnejših požarov v slovenskih domovih za starejše doslej ni bilo, je pa februarja letos zagorela elektro omarica v domu v Veliki Polani. Posredovali so gasilci, ki so požar pogasili. Ker se je dim širil po ceveh po objektu, so iz doma evakuirali 62 ljudi.