Želja po zasebnosti

Po incidentu poiskal zdravniško pomoč

Gabrijel Toplak
24. 11. 2017, 19.50
Deli članek:

Zgodba pravosodnih policistov se precej razlikuje, saj med drugim priznavajo, da je do izmenjave udarcev res prišlo, vendar le za potrebe obrambe.

STA
Milan Volgemut: Navedbe pravosodnih policistov ima za lažnive.

Na zatožno klop okrožnega sodišča je v četrtek sedel Milan Volgemut, upokojeni policist iz Zabovcev pri Ptuju, ki ga obtožnica bremeni napada na pravosodne policiste. A tokrat ga v sodni dvorani ni »pričakala« sodnica Andreja Lukeš, ki je doslej kot predsednica senata vodila sodni postopek, ampak okrožna sodnica Tanja Rot.

Milan Volgemut: Navedbe pravosodnih policistov ima za lažnive.

PREDSTAVITEV SODNICE

»Vi ste gospod Volgemut?« je bilo njeno prvo vprašanje. Nadaljevala je: »Jaz sem vaša nova sodnica, saj se je prejšnja po naroku izločila s sklepom sodišča, da slučajno ne boste začudeni. Ali zahtevate senat ali zgolj sodnico posameznico in tudi mojo izločitev?« Volgemut ji je odvrnil: »Dovolj je, da ste vi.« In okrožni državni tožilec Andrej Kirbiš je prebral obtožnico, da naj bi Volgemut februarja 2014, ko je bil v priporu v Mariboru, napadel kar dve uradni osebi. Prvi nesporazum naj bi se zgodil v zdravstvenem domu, kjer naj bi obtoženi pravosodnega policista udaril s komolcem, mu tudi grozil, še istega dne pa naj bi udaril pravosodnega policista na poti v pripor.

Ker iz predvajanega posnetka obračuna na dvorišču zapora ni mogoče razbrati, kaj se je v resnici dogajalo, zagovornik obtoženega Veljko Škovrlj meni, da je ta prirejen. 

NESTRINJANJE S TOŽILSTVOM

Obtoženi je navedbe tožilstva označil kot neresnične. »Presenečen sem, kar slišim. Pravosodni policist, ki ga omenjate, ni bil zraven. Bil je neki mlajši in tudi starejši, tik pred upokojitvijo. Ko sem dajal urin, sem želel zasebnost. Nerodno mi je, če me nekdo gleda. Prosil sem ju, če lahko zaprem vrata, on pa mi jih je kar naprej odpiral. Vprašal sem ga, ali imam lepšo rit od njegove žene. Da bi mu rekel tudi peder, se ne spominjam. Bil sem vklenjen in kasneje me je vlekel po stopnicah. Klical je na pomoč in dejal, da ima težave z menoj in ali pridejo pome z vozilom. Brcali so me. V vozilu me je zaradi vožnje metalo sem ter tja, hudo je bilo tudi na dvorišču zapora. Eden me je brcnil v ličnico, da sem bil šivan. Zmerjali so me z morilcem. Okoli mene je bilo veliko paznikov, bali so se, da tega ne bi ujele kamere,« je našteval Volgemut.

RAZLIČNO RAZUMEVANJE PRIMERA

Obtoženi Volgemut je prepričan, da je bilo celotno dogajanje tega dne strnjeno v en dogodek, medtem ko se v sodnem spisu pojavljata dva ločena primera.

POLICISTI MENIJO DRUGAČE                                                                              

Pravosodni policisti menijo drugače. Miha Natek denimo pravi, da je bil on tisti, ki ga je spremljal v zdravstveni dom, četudi Volgemut to zanika. »Pomoč sva poklicala zaradi njegovega neprimernega vedenja. Prišlo je do izrednega dogodka. Res pa je, da imamo v takšnih situacijah stopalo med vrati in podbojem,« je dejal Natek. Kamil Fras, ki je odredil spremstvo, pa je povedal, da je imel po tem dogodku, ko se je branil, natrgane kolenske vezi in veliko modric.