Rop SKB banke

Dvanajst let od najodmevnejšega ropa v Sloveniji

S.S.
3. 11. 2017, 06.50
Deli članek:

Mineva dvanajst let od najodmevnejšega ropa v zgodovini samostojne Slovenije – praznjenja sefov SKB banke v središču Ljubljane.

Bobo
Storilci so vlomili v kar 428 sefov.

Europol / policija.si
Radomir Cvijanović je pobegnil pred roko pravice.

Spomnimo, v noči na 1. november 2005 naj bi v trezor SKB banke vstopila dva moška. Po vstopu sta zvezala varnostnika, nato pa naj bi na pomoč priskočili še štirje roparji, ki so debelih sedem ur nemoteno praznili sefe.

Okoli šeste ure zjutraj so prostore zapustili in s seboj odnesli trdi disk s posnetki varnostnih kamer. Po preiskavi je policija javnost obvestila, da so vlomili v kar 428 sefov in povzročili za 32 milijonov evrov škode. Poleg razdejanja so policisti na kraju našli DNK enega od storilcev. In pri tem je vrsto let ostalo. O velikem podvigu so zato začele krožiti že legende, vlomili naj bi preganjalci Mitje Ribičiča, ker naj bi v sefih hranil svoje dokumente, govorilo se je o Janševih trgovcih z orožjem, pa o raznih mafijah, vohunih. Osem let po dogodku sta na zatožno klop sedla Sašo Nose in Dejan Vidmar, ki za podvig trenutno prestajata 14 in 15 let zapora, njun pajdaš Radomir Cvijanović pa je še vedno na prostosti. Neznan ostaja tudi naročnik »projekta«.

Bobo
Poleg razdejanja so policisti na kraju našli DNK enega od storilcev in pri tem je vrsto let ostalo.

»Rop stoletja« je postal krvav

V povezavi z »ropom stoletja« pa na sodiščih še vedno potekajo nekateri postopki. Na ljubljanskem okrožnem sodišču po razveljavitvi oprostilne sodbe poteka ponovljeno sojenje Milanu Trivkoviću, ki mu tožilci očitajo vpletenost v ugrabitev in mučenje Zorice Škrbić, partnerice omenjenega Dejana Vidmarja. Kot je znano, se je ugrabitev 32-letne Škrbićeve 26. junija 2014 odvila po prav filmskem scenariju: v ljubljanskem. Trnovem so jo po pričevanju očividcev zakrinkani moški zbili s kolesa in strpali v avtomobil. Po ugrabitvi so nesrečnico odpeljali v samoten gozd pri Cesti v Gorice, kjer so ji z mučenjem poskušali razvezati jezik, da bi spregovorila, kje so skrite dragocenosti iz »ropa stoletja«. Vpletenost v ugrabitev in mučenje so sicer že na prvem sojenju priznali Željko Petrović, Blagoje Sazdov in Senad Livadić ter na podlagi sporazuma o priznanju krivde dobili 15, 14 oziroma dve leti in dva meseca zapora. Tudi v tem primeru naročnik »projekta« ostaja neznan.