Telepatska vez

FOTO: Tatjano je v vrat zabodel "nori" Boris

S.R./STA
24. 10. 2017, 13.24
Posodobljeno: 24. 10. 2017, 13.30
Deli članek:

Novinarka ruskega radia Eho Moskve Tatjana Felguenhauer, ki jo je napadalec v ponedeljek na delovnem mestu zabodel v vrat, je bila žrtev "norca", je danes ocenil Kremelj.

Profimedia
Napadalec Boris Grits.

Kot je dejal tiskovni predstavnik Kremlja Dmitrij Peskov, obžalujejo "napad norca" in novinarki želijo čim prejšnje okrevanje. A poskus povezati to "dejanje norosti s čimerkoli drugim je nelogično in napačno," je dejal. "Dejanja norca so dejanja norca," je še dodal.

Po napadu so namreč številni izpostavljali vzdušje, sovražno do medijev, ki so kritični do oblasti v državi.

V ponedeljek je 48-letni Boris Grits vdrl v prostore radia Eho Moskve in v vrat zabodel 32-letno radijsko voditeljico Tatjano Felguenhauer. Varnostnikom je nato uspelo napadalca ustaviti in ga zadržati do prihoda policije.

Grits naj bi še danes stopil pred sodnika, trdi pa, da ima z novinarko "telepatsko vez že od leta 2012," prek katere naj bi ga "spolno nadlegovala."

Profimedia
Napadalec Boris Grits.

Felguenhauerjeva je ena od namestnic urednikov in dolgoletna voditeljica jutranje informativne oddaje. Aktivno se udeležuje tudi opozicijskih shodov in ima več tisoč sledilcev na Facebooku.

Eho Moskve je znana radijska postaja, nastala leta 1990 v času perestrojke kot prvi sovjetski neodvisni radio, odtlej pa glasnik liberalne opozicije. Tako na pogovore redno vabijo opozicijske voditelje in je pogosto kritična do vlade, čeprav je eden od večinskih lastnikov ruski plinski gigant Gazprom.

Po ponedeljkovem napadu na novinarko je bilo slišati obsodbe vzdušja, sovražnega do neodvisnih medijev, ki naj bi ga spodbujala prav oblast.