Varnost pri delu

Odgovorni naj bi bili za smrt sodelavca

Gabrijel Toplak
19. 10. 2017, 07.00
Deli članek:

Direktor uprave Komunalnega podjetja Ptuj in zaposleni na predobravnavnem naroku niso priznali krivde za očitno kaznivo dejanje, ki se je zgodilo na vodohranu nad Grajeno.

STA
Okrožno sodišče na Ptuju.

STA
Janko Širec je na čelo komunalnega podjetja prišel nekaj več kot pol leta po dogodku.

Na ptujskem okrožnem sodišču je potekal predobravnavni narok zoper Komunalno podjetje Ptuj in tamkajšnje vodstvo. Okrožno državno tožilstvo namreč podjetju, odgovorni osebi in vodjem posameznih enot očita kaznivo dejanje ogrožanja varnosti pri delu ter povzročitev smrti iz malomarnosti.

Po padcu je še vstal

Na zatožno klop sodišča so sedli Janko Širec, direktor uprave omenjenega komunalnega podjetja, Boštjan Brlek, Rado Vek in Borut Sagadin, ki ga ni več v tem podjetju. Odgovorni naj bi bili, tako obtožnica, za smrt nekdanjega sodelavca Stanislava Maltariča z Zagrebške ceste na Ptuju, ki mu je junija 2013 zdrsnilo pri delu na travnati brežini oziroma škarpi na vodohranu nad Grajeno. Pokojni je zdrsnil in padel dober meter navzdol ter kasneje z glavo udaril ob betonske tlakovce. Po padcu naj bi sicer vstal in se še pogovarjal s sodelavcem, a je kasneje izgubil zavest in se ni več zbudil. Utrpel je možgansko krvavitev in čez nekaj dni umrl v UKC Maribor.

Obdolženi krivde pred sodnikom Marjanom Strelcem niso priznali. Širec je za Novice Svet24 včeraj povedal, da se ne čuti odgovornega za kaznivo dejanje povzročitve smrti iz malomarnosti, četudi obžaluje vsak tragičen dogodek. »Na čelu podjetja sem bil takrat šele nekaj mesecev, zato bi v tem času težko karkoli spremenil na tem področju. Prepričan pa sem, da v tistih mesecih ni bilo nič narobe. Po mojem prihodu smo začeli z novo oceno tveganja in revizijo ocene tveganja, za katero lahko rečem, da nismo ugotovili ničesar novega. V tem primeru gre za najmanj zahtevno delovno mesto v podjetju; delovnik začnemo ob 7. uri zjutraj, ko je včasih lahko tudi kakšna rosa, kar je lahko posledica zdrsa. Kolikor vem, je bil pokojni v podjetju zaposlen približno 20 let,« je dejal Širec, ki obžaluje dogodek.