Podkupnina

Čeprav ga je prvič zavrnil, je policistu denar vseeno skušal potisniti v žep

J.P.
11. 8. 2017, 12.53
Posodobljeno: 11. 8. 2017, 12.55
Deli članek:

Ni mu mogel dopovedati.

Profimedia
Da bi se izognil kazni, je Hrvat policistu najprej ponudil 50 evrov.

10. avgusta malo pred 4. uro zjutraj je policist na mejnem prehodu Jelšane med mejno kontrolo tovornega vozila, ki ga je vozil 42-letni Hrvat, opazil, da je imel v tahografu vstavljeno kartico drugega voznika.

Najprej 50, nato 100 evrov

Da bi se izognil kazni, je Hrvat policistu ponudil 50 evrov. Policist denarja ni vzel. Ko je odšel v kabino, da bi odložil voznikove dokumente, je prišel za njim in mu poskušal v desni hlačni žep potisniti 100 evrov, a je denar padel na tla. Od voznika je zahteval, da denar pobere in mu še enkrat pojasnil, da denarja ne bo vzel. Poklical je tudi vodjo izmene. Hrvat je v njegovi prisotnosti priznal, da je skušal policista podkupiti. Policist je vozniku zatem ukazal, da parkira tovorno vozilo na parkirišče. Kljub temu, da mu je bilo pojasnjeno, da je poskus podkupovanja kaznivo dejanje, je še enkrat dejal, da mu lahko izroči denar v zameno, da ga ne kaznuje.

Odvzeli prostost in zasegli denar

Policist je vozniku izdal plačilni nalog (po ZDCOPMD 40b/7), plačilni nalog je izdal tudi pravni osebi (po ZDCOPMD 40b/3). Skupni znesek je 6.000 evrov.

V zvezi s kaznivim dejanjem podkupnine (po 262/1. čl. KZ-1) pa so policisti vozniku odvzeli prostost in zasegli ponujen denar. Sledi mu kazenska ovadba za kaznivo dejanje dajanje podkupnine (po 262/2. čl. KZ-1).