ČRNI SCENARIJ

Policisti prostitutkam pobrali prihranke

Robert Marin
14. 6. 2017, 19.50
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.03
Deli članek:

Na ljubljanskem okrožnem sodišču se je nadaljevalo sojenje trojici, obtoženi trgovine z ljudmi.

Reuters
Najbolj marljiva je bila menda neka punca z vzdevkom Jessica, samo z njo naj bi Biba zaslužila najmanj 48 tisoč evrov.

Prvoobtoženi 40-letni Biljani Bažika iz Lendave tožilci očitajo več kaznivih dejanj trgovine z ljudmi z zlorabo prostitucije. Družbo pa Bibi na zatožni klopi delata Hrvat Damir Juretić in Danijel Krebs iz okolice Maribora, ki naj bi skrbela za prevoze deklet iz Madžarske v Slovenijo.

Biba, kot prvoobtoženo kličejo prijatelji, je po očitkih tožilstva na Madžarskem z obljubami o bajnih zaslužkih novačila socialno šibka dekleta, da so po stanovanjih v Ljubljani, Mariboru in Kopru opravljala najstarejšo obrt. Stranke so za pol ure mesenih užitkov morale odšteti 50 evrov oziroma 80 evrov za eno uro. Od avgusta 2010 do marca 2015 naj bi Biba iz Madžarske v Slovenijo pripeljala trinajst deklet, z njihovim izkoriščanjem pa naj bi zaslužila najmanj 108 tisoč evrov. Najbolj marljiva je bila menda neka punca z vzdevkom Jessica, samo z njo naj bi zaslužila najmanj 48 tisoč evrov.

Slabi spomini na policijo in Društvo Ključ

Senat Barbare Črešnar Debeljak je včeraj zaslišal Edino S. Priča je o Bibi izpovedovala le najlepše, po koncu zaslišanja pa sta se večkrat prav iz srca objeli. Po besedah Edine je bilo nedopustno postopanje policistov, ki so dekletom ob raciji zaplenili prihranke, razmetali obleke in kozmetiko, po zaslišanju pa so jih z enosmerno vozovnico in 10 evri žepnine poslali z vlakom domov. Tudi na čas v Društvu Ključ, kamor so Edino in še dve njeni sodelavki med zaslišanji za dva, tri dni nastanili, nima lepih spominov. Prostori so bili »zelo umazani«, kopalnica polna mravelj, dekleta so bila ves čas pod ključem, niso jim pustili na cigareto, začasno so jim zaplenili mobilne telefone. Edina se je počutila kot v zaporu. Povedala je še, da so ji policisti iz denarnice vzeli 300 evrov, ki jih nikoli ni dobila nazaj.

Policisti so po besedah priče dekletom ob raciji pobrali prihranke, razmetali obleke in kozmetiko, po zaslišanju pa so jih z enosmerno vozovnico in 10 evri žepnine poslali z vlakom domov.

Stranke so neredko tudi odslovile

Povsem drugače je Edina opisala razmere pri Bibi doma na Glavarjevi za Bežigradom. Punce so po njenih besedah živele skupaj in si delile stroške. Biljana je dekletom prala, kuhala, prevajala za stranke. Po besedah priče ni bilo nikakršnih pritiskov, nasprotno, stranke so lahko tudi odslovile, če jim niso bile všeč, kar se ni dogajalo redko. Polovica denarja od prostitucije je ostala njej, napitnine v celoti. Včasih so dekleta od strank dobivala tudi darila. Sama je imela »stalnega gosta«, ki jo je vozil po nakupih, »vse je plačeval on, ker je bil zaljubljen«. Edina še danes dela kot prostitutka, vendar ne več v Sloveniji, čeprav s prvoobtoženo ostaja dobra prijateljica in jo občasno tudi obiskuje. Premoženjskopravnega zahtevka priča ni priglasila.

Vsak poklic pušča posledice ...

Tožilec Jože Levašič je včeraj še pred začetkom obravnave imel dva nova dokazna predloga: dopis zavoda za zdravstveno zavarovanje, da prostitucija v Sloveniji ni uradno registriran poklic, in poziv nemških psihologov glede prostitucije, kjer je prostitucija dekriminalizirana in legalizirana, glede posledic, ki jih ima ta na dekleta. Zagovornica prvoobtožene, odvetnica Lucija Šikovec Ušaj, je obema ostro nasprotovala. Glede mnenja nemških strokovnjakov je dejala, da pač »vsak poklic pušča posledice«, glede dopisa ZZZS pa, da je bil v državnem zboru že večkrat podan predlog za legalizacijo, in ob tem opozorila, da prostitucija pri nas prav tako ni kazniva. Sodišče je oba dokazna predloga zavrnilo, prav tako predlog obrambe po zaslišanju predstavnikov Društva Ključ glede razmer med nastanitvijo deklet.

Sodnica za soobtožena ni sprejela priznanja

Tožilci so Bibi na predobravnavnem naroku v zameno za priznanje krivde brez uspeha ponujali 12 let in mesec dni zapora, medtem ko sta soobtožena Krebs in Juretić prizanala, da sta prevažala dekleta v Slovenijo, vendar sodnica njunega priznanja ni sprejela, saj na podlagi dokazov v spisu ni bila povsem prepričana, da je šlo resnično za pomoč prvoobtoženi pri trgovini z ljudmi. Štiridesetletni Lendavčanki, ki je bila približno eno leto v priporu, zdaj pa se brani s prostosti, naj bi pri novačenju deklet pomagal Madžar Peter Orsos, ki pa je slovenskim organom pregona za zdaj še nedosegljiv. Kakorkoli. Lov na pravico oziroma resnico se bo nadaljeval predvidoma še pred sodnimi počitnicami.