Zahteval denar

Dijaka oropal, oštirja porezal

J. Ambrožič, Dolenjski list
13. 5. 2017, 07.30
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.03
Deli članek:

Pred enim letom se je v enem od lokalov na avtobusni postaji v Novem mestu zgodil incident, ki ga Andraž zagotovo ne bo pozabil. Vse skupaj se je končalo na sodišču.

J. A., arhiv DL
Samo Brajdič je krivdo priznal.

Prijatelja sta šla popoldne na pijačo in k njima je pristopil Samo Brajdič. Od Andraža je zahteval, naj gre z njim. Ker tega ni naredil, je 20-letnik iz novomeškega romskega naselja Brezje iz žepa potegnil nož, mu ga naslonil pod rebra in ga vprašal, ali ima kaj denarja. Ko mu je prestrašeni najstnik rekel, da ga nima, in mu pokazal prazno denarnico, mu je Brajdič rekel, da bosta šla skupaj na bankomat, ker ima na računu zagotovo kaj denarja.

Avtobusna postaja je varna

Pred leti je bila novomeška avtobusna postaja znana kot mesto izsiljevanj, tatvin in ropov, a po tistem, ko so policisti okrepili svojo prisotnost in ko je občina financirala varnostne kamere, se je situacija izboljšala.

»Na novomeški avtobusni postaji trenutno ne zaznavamo varnostno kritičnih dogodkov,« je povedal Robert Perc s PU Novo mesto.

Na bankomat

Šla sta čez cesto, kjer je bankomat, vanj je Andraž vstavil kartico in Brajdič se je na lastne oči lahko prepričal, da pravzaprav ni kaj dvigniti. Potem mu je naročil, naj si denar sposodi od svojih prijateljev, in ga pospremil nazaj v lokal.

A to še ni bilo dovolj, saj je po poti od njega zahteval, naj mu izroči mobilnik. Ker tega ni hotel storiti, je Andraž pred očmi znova zagledal nož in dobil jasno sporočilo, da Brajdič misli resno. V strahu je mladenič izsiljevalcu dal mobilnik.

Grozil še drugemu

Najstnik je po tistem odšel v lokal in tam povedal, kaj se je zgodilo. Kmalu je za njim prišel še Brajdič in takrat se je spravil tudi na Andraževega prijatelja.

Z nožem po roki

Nato je posredoval lastnik lokala in Brajdiču rekel, naj vrne mobilnik. »To te nič ne briga,« je kričal Brajdič in z nožem zamahnil proti oštirju ter ga porezal po roki. Ko se je lastnik lokala pomaknil proti šanku, da bi poklical policijo, je Brajdič zagrabil steklenico, ki je bila na mizi, in mu jo vrgel v hrbet, ena steklenica in kozarec pa sta poletela mimo njega. Ko je opazil, da so poklicali policijo, je na hitro izginil.

J. A., arhiv DL
Novomeška avtobusna postaja je po oceni policije varna.

1 leto zaporne kazni

je dobil 20-letnik, ki je z nožem grozil in izsiljeval vrstnika, potem pa porezal lastnika lokala, ki je želel žrtvama pomagati.

Eno leto zapora

Kot je bilo že zapisano, je zaradi tega dogodka Brajdič pristal na novomeškem okrožnem sodišču, višji državni tožilec Srečko Hočevar pa je za kaznivi dejanji ropa in lahke telesne poškodbe predlagal eno leto zapora.

»Tega dogodka se ne spominjam, verjetno sem bil pijan,« je v svoj zagovor dejal Brajdič, ki ga je zastopal odvetnik Samo Plantan, a kaznivi dejanji vendarle priznal. 

Sodnica Mojca Hode je sledila predlogu tožilstva in obtoženega, ki že zdaj prestaja šestmesečno kazen zapora zaradi tatvine, obsodila na eno leto zapora.