Duplek

Šok: Alojzu zgorele vse živali

Gabrijel Toplak
12. 3. 2017, 09.18
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.02
Deli članek:

Gasilci so v ognju našli mrtvih 5 kokoši, okoli 30 zajcev in vsaj 20 kanarčkov. Na Policijski upravi Maribor materialno škodo ocenjujejo na okoli 12.000 evrov.

Gabrijel Toplak
Alojz Černec

Ob stanovanjski hiši v kraju Zimica v občini Duplek so v noči na petek, malo po 4. uri, ognjeni zublji pustošili v 50 kvadratnih metrov velikem hlevu, kjer je bilo več živali. Tudi pasemskih. Objekt je kljub posredovanju poklicnih gasilcev ter PGD Dvorjane in Korena zgorel do tal. Na Policijski upravi Maribor materialno škodo ocenjujejo na okoli 12 tisoč evrov. »Policisti, ki so opravili ogled kraja požara, so ugotovili, da je zagorelo zaradi pregretja grelne žarnice, s katero so ogrevali hlev oziroma živali v njem. O ugotovitvah bodo obvestili pristojno tožilstvo,« je sporočil piarovec Miran Šadl.

Gabrijel Toplak
Zagorelo je v hlevu, ki je bil velik 10 krat 5 metrov, policisti, ki so bili na kraju požara, pa bodo o svojih ugotovitvah obvestili tudi pristojno tožilstvo.

KOT V KAKŠNEM FILMU

Skoraj 70-letnega Alojza Černeca je prebudilo šele gasilsko gašenje, saj stacionarni telefon, po katerem bi ga lahko obvestili tudi sosedje, potem ko so ostali brez elektrike, ni deloval. »Žena je zakričala: joj, joj. Hitro sem vstal in ven stekel kar v pižami. Nisem vedel, ali gledam kakšen film ali kaj drugega. Hlev je bil že ves v ognju. Poginilo mi je več kokoši, okoli 30 zajcev, med njimi so bili plemenski, in vsaj 20 pasemskih kanarčkov. Slednji so vredni kakšnih 30 evrov za komad, takšnega zajca pa težko dobiš pod 50 evrov. In zdaj so vse živali zgorele, rešilo se je le nekaj kokoši, ki so imele izhod in so se lahko umaknile ognju,« je včeraj zmajeval z glavo Černec, ki se je v Zimico z ženo preselil iz Maribora. Živali ima ob sebi od mladosti, dodaja, in z nekaterimi je obiskoval tudi razstave v tujini ter se domov vračal z nagradami. »Ne vem, kaj je botrovalo požaru. Lahko le ugibam,« je dejal Černec.

Gabrijel Toplak
Poginuli kanarčki so po besedah lastnika na trgu vredni kakšnih 30 evrov za komad, takšnega zajca, dodaja, pa je težko dobiti pod 50 evrov.

ŽIVALI SO GA POMIRJALE

Sogovornik je povedal, da je sicer imel urejeno zavarovanje, a takšnega veselja, kot so mu ga dajale te živali, mu zdaj ne more vrniti nihče. »Ob živalih sem se pomirjal. Raje sem imel pet lepih živali kot deset povprečnih. In zdaj nimam več ničesar,« je žalostno sklenil Černec. 

Gabrijel Toplak
Hlev in vse, kar je bilo v njem, so ognjeni zublji popolnoma uničili.