Kriva ovadba

Mama Kristijana Kamenika v zaporu ponarejala listine?

rm
24. 2. 2017, 20.05
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.02
Deli članek:

Na ljubljanskem okrajnem sodišču počasi dobiva epilog sojenje Mariji Kamenik, obtoženi krivega ovajanja in ponarejanja listin.

arhiv Svet24
Marija Kamenik je včeraj na nadaljevanje sojenja prišla brez zaporskih paznikov, očitno je kazen zaradi prometa z mamili že odsedela.

Kristijan Kamenik ostaja priprt v Italiji, potem ko so ga lani v Milanu prijeli s približno 50 kilogrami kokaina. Na celjskem okrožnem sodišču pa mu še vedno sodijo zaradi domnevne vpletenosti v štirikratni umor v Tekačevem.

Mama razvpitega Kristijana Kamenika je obtožena, da je s krivo ovadbo in ponarejanjem dokumentov poskušala dokazati, da ena od ključnih prič na sojenju pred slovenjgraškim okrožnim sodiščem zaradi prometa z mamili ni govorila resnice. Tako naj bi mama Kamenik poskušala doseči spremembo obsodilne sodbe.

Zaradi omenjenega primera je bila 65-letnica namreč pravnomočno obsojena na sedem let in osem mesecev zapora, kazen pa je očitno že prestala, saj je včeraj na ljubljansko okrajno sodišče prišla brez spremstva zaporskih paznikov. Kakorkoli. Kamenikova je po navedbah tožilstva med 18. julijem 2013 in 25. februarjem 2014 v zaporu na Igu ponaredila izjavo Edina Henjakovića in jo dvakrat poslala na vrhovno sodišče za dopolnitev zahteve za varstvo zakonitosti in enkrat na slovenjgraško okrožno sodišče, kjer je predlagala obnovo postopka, na koncu pa jo je priložila še kazenski ovadbi, ki jo je vložila proti Henjakoviću.

Denar za mamila ali odvetnika?

Henjaković naj bi v tej izjavi potrdil, da je Kamenikovi odnesel 17 tisočakov, ki mu jih je dal Mustafa Beganović zato, da bi lahko plačala odvetnika svojemu sinu, medtem ko v prej omenjenem postopku pred slovenjgraškim sodiščem ni govoril resnice zaradi strahu (med sojenjem se je sicer govorilo, da je denar namenjen za drogo). Kot med drugim še izhaja iz obtožnega predloga, je Kamenikova za potrebe dokazovanja svojih trditev uspela pridobiti tudi izjavo Beganovićeve žene Mersije Buljubašić. Ta pa je včeraj, zaslišana prek videokonference iz BiH, zanikala, da bi Kamenikovi podpisala kakršnokoli izjavo.

Priča ni potrdila navedb obtožene

Pričo Mersijo Buljubašić so včeraj na kantonalno sodišče v Tuzli privedli tamkajšnji pravosodni organi, saj so jo na zadnji narok vabili zaman. 

Buljubašićevo so sicer na kantonalno sodišče v Tuzli privedli tamkajšnji pravosodni organi, saj so jo na zadnji narok vabili zaman. »Ali ste si ogledali kopijo te izjave?« je pričo vprašala ljubljanska okrajna sodnica Alenka Loncnar. »Da, Marija je kopijo te izjave poslala mojemu možu,« se je glasil prevod. »Ali je na tej izjavi vaš podpis?« je nadaljevala sodnica. »Ni,« je odgovorila Buljubašićeva. »Ali ste to izjavo že kdaj prej videli?« je spet vprašala sodnica. »Šele zdaj po vašem pozivu, ter ko je Marija fotografirala to izjavo in jo poslala mojemu možu,« je odgovorila priča. »Ali ste to izjavo poslali Mariji Kamenik?« je bilo še zadnje vprašanje sodnice priči, ki je bila spet kratka: »Nisem.«

STA
Kristijan Kamenik je priprt v Italiji, na celjskem okrožnem sodišču pa mu še vedno sodijo zaradi domnevne vpletenosti v trojni umor v Tekačevem.

Pred obletnico štirikratnega umora v Tekačevem

Obtožena je po zaslišanju Buljubašićeve predlagala, da sodišče do prihodnjič pri občini Srebrenik v BiH preveri, ali gre pri izjavi, ki jo je pred seboj imela priča, za verodostojen žig oziroma ali imajo overitev na občini ustrezno zabeleženo v knjigah. Sojenje se bo nadaljevalo 4. aprila, lahko pa da bo mama Kamenik takrat tudi že slišala sodbo – če pač ne bo novih dokaznih predlogov. Njen sin Kristijan je medtem še vedno priprt v Italiji, potem ko so ga lani v Milanu prijeli s približno 50 kilogrami kokaina. Na celjskem okrožnem sodišču pa mu tudi še vedno sodijo zaradi domnevne vpletenosti v štirikratni umor v Tekačevem. Od zločina bo sicer v začetku marca minilo 20 let, morilec pa še vedno ostaja neznan.