Družinska tragedija

Avtistični deček skočil skozi okno, ko mama Tatjana ni gledala

J.P.
26. 1. 2017, 08.46
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.02
Deli članek:

Za trenutek ga je pustila samega, pa se je zgodila tragedija.

Profimedia
Družina si želi stanovanja v pritličju, saj to ni prvič, da je 14-letnik skočil skozi okno (fotografija je simbolična).

14-letni Ivan K. je 16. januarja, le en dan pred svojim rojstnim dnevom, skočil skozi okno stanovanja v Benkovacu. Avtistični deček se ni zavedal nevarnosti, ki jo je predstavljal skok z 10 metrov, ob pristanku pa je utrpel več zlomov in poškodb. Končal je na intenzivni negi zadrske splošne bolnišnice, kjer se je njegovo stanje hitro stabiliziralo. Od tam so ga poslali na zdravljenje v Zagreb, kjer bodo poskrbeli za zlomljene kosti v njegovih stopalih in za še dva druga zloma.

Pred dvema letoma se je prikradel v bratovo sobo, k okenski polici pristavil stol in skočil. Pristal je na nadstrešku in si poškodoval vretence. Vseeno se je po stopnicah povzpel v stanovanje in pozvonil. 

Rešile so ga veje

Ivan ne more biti prepuščen samemu sebi, mama Tatjana pa ga le stežka nadzira, saj ima šest otrok, oče Darko pa je invalidsko upokojen. Tistega dne ga je mama samega pustila na kavču, da bi si preoblekla majico, ko se je polila s kavo. Čim pa je vstopila v kopalnico, je Ivan odprl okno stanovanja v tretjem nadstropju in skočil. Padec so ublažile veje dreves. Mama je zaslišala njegove krike – ko je pogledala skozi okno, ga je videla, kako je, čeprav poškodoval, zmeden tekal po dvorišču. Pohitela je k njemu in ga s pomočjo sosedov do prihoda reševalcev obdržala pri miru.

Pritlično stanovanje jim pripada

Družina si želi stanovanja v pritličju, saj to ni prvič, da je 14-letnik skočil skozi okno. Pred dvema letoma se je prikradel v bratovo sobo, k okenski polici pristavil stol in skočil. Pristal je na nadstrešku in si poškodoval vretence. Vseeno se je po stopnicah povzpel v stanovanje in pozvonil. Vrata so namreč že bila zaklenjena, saj bi morali otroci biti v svojih posteljah.

Oče Darko ima status vojnega veterana. Že več kot 10 let išče drugo stanovanje, saj, kot je dejal za 24sata, osemčlanska družina živi v stanovanju s površino 50 kvadratnih metrov. Meni, da bi jim zaradi njegovega statusa in Ivanovega stanja moralo pripadati stanovanje v pritličju.