Premočan tok reke

Drama na Soči: naredili so vse, da bi rešili kolega

G.G.
4. 10. 2016, 10.42
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.00
Deli članek:

Brzice na Soči so vabljive, a tudi nevarne. Na žalost so bile včeraj usodne za 57-Nemca.

YouTube

Okoli 14.15 so se štirje Nemci v lastni režiji s kajaki spustili po Soči. Za start so si izbrali vstopno mesto Otona pri naselju Trnovo ob Soči. Prvi se je po reki s kajakom spustil 45-letnik, za njim je bil na vrsti 57-letnik.

Po približno stotih metrih plovbe po brzicah je 57-letnik s kajakom zadel ob večjo skalo sredi struge. Močan tok ga je stisnil ob skalo, a mu je čez nekaj časa uspelo izplavati iz kajaka. Ni pa mogel mimo skale, saj se je z rešilnim jopičem zataknil ob manjšo skala pod vodi, se glasijo dramatične ugotovitve policije.
Težave prijatelja je opazil 45-letnik. Nemudoma je zapeljal na levi breg in priskočil na pomoč kolegu. Z najbližje skale mu je vrgel reševalno vrv. 57-letnik jo je ujel, vendar se ni uspel izvleči iz vode. Poskusil je z nožem prerezati rešilni jopič, toda tok reke je bil premočan.

45-letnik je ukrepal. Svojo vrv je pritrdil na skalo in se navezal na bližnjo skalo ter se nato spustil v vodo. Po več poskusih je dosegel nesrečnika, ki je bil že nekaj minut pod vodo. Prerezal je rešilni jopič in ga izvlekel na breg.

Prihitela sta še kolega in takoj so začeli z oživljanjem, saj 57-letnik ni kazal znakov življenja. Medtem so na kraj drame prišli tudi reševalci, nudili pomoč pri oživljanju kajakaša, a zaman. Nekaj pred 17. uro je zdravnica lahko le potrdila smrt 57-letnega Nemca.