Črna kronika

Za drugi poskus uboja sestre obvezno psihiatrično zdravljenje

J.P./STA
31. 3. 2016, 15.27
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.59
Deli članek:

Kranjsko okrožno sodišče je na današnji obravnavi Aleksandru Tepešu s Kokrice pri Kranju za poskus uboja starejše sestre izreklo varnostni ukrep obveznega psihiatričnega zdravljenja. Sodni izvedenec psihiatrične stroke je namreč ugotovil, da je bil Tepeš, ki je svojo sestro skušal ubiti tudi že leta 2000, neprišteven.

Profimedia
Fotografija je simbolična.

Ta mesec je kranjsko sodišče že obravnavalo en podoben primer, ko zaradi ugotovljene neprištevnosti ni izvedlo običajnega sojenja z ugotavljanjem krivde in izrekom kazenske sankcije, temveč je tožilstvo zaradi neprištevnosti obdolženca namesto obtožnice zoper njega podalo predlog za izrek varnostnega ukrepa obveznega psihiatričnega zdravljenja.

Tako kot v primeru Uršule Lonke Prešeren, ki je bila obdolžena uboja svoje podnajemnice v Križah pri Tržiču oktobra lani, je veliki sodni senat kranjskega okrožnega sodišča pod vodstvom Marjete Dvornik tudi Aleksandru Tepešu za poskus uboja svoje sestre prisodil varnostni ukrep obveznega psihiatričnega zdravljenja v enoti za forenzično psihiatrijo v Mariboru.

36-letni Tepeš, ki ima status nezaposljive osebe in prejema denarno socialno pomoč ter varstveni dodatek, psihiatrično oceno in kazen sprejema. "Od zdravljenja v psihiatrični ustanovi si veliko obetam in ga bom skušal čim bolje izkoristiti," je poudaril.

Z nožem napadel sestro

Do pravnomočnosti današnjega sklepa Tepeš zaradi ponovitvene nevarnosti ostaja v priporu, v katerem je od sredine lanskega decembra, ko je v domači hiši z nožem napadel svojo sestro. Najmanj desetkrat je zamahnil proti njej in jo zadel tako močno, da se je nož prelomil. Šele po posredovanju mame je lažje ranjena žrtev lahko zbežala.

Podoben napad s strani svojega brata je doživela že leta 2000, ko jo je z nožem trikrat zabodel v predel trebuha in prsnega koša, pred tem pa jo tudi večkrat udaril. Tedaj ga je sodišče spoznalo za krivega poskusa umora v stanju bistveno zmanjšane prištevnosti zaradi osebnostne in nevrotske motnje.

Duševne težave

Tepeš je eno leto presedel v zaporu, nato se je vrnil domov. S sestro kljub temu, da sta živela v isti hiši, nista več govorila. Kot je pojasnil, je redno jemal ter še vedno jemlje zdravila za svoje duševne težave, ki pa mu le deloma pomagajo. Lani je poskušal tudi z menjavo psihiatra in zdravil. Vendar kot ugotavlja, mu nobena zdravila ne morejo pomagati, če živi v takšnih razmerah.

V svojih pričevanjih je navajal, da ima sestra nasilne izbruhe in ga je že v otroštvu pretepala in poniževala, kar naj bi bil tudi vzvod za njegov napad. Vendar pa so sestra in ostali sorodniki to zanikali in povedali, da sta se brat in sestra nekoč povsem normalno razumela, da pa očitno Tepeša preganja zmotno prepričanje, da ga starši nimajo tako radi kot sestro.