Črna kronika

Nekdanji državni sekretar Lah ima zdaj uradno nepopisan kazenski list

STA
16. 3. 2016, 11.12
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.59
Deli članek:

Kazenski postopek zaradi sumov nezakonitosti pri najemu stavbe za NPU na Dimičevi v Ljubljani se je končal brez sodbe. Obtožni predlog zoper nekdanjega državnega sekretarja na ministrstvu za notranje zadeve Damjana Laha je namreč zavrnjen, kazenski postopek pa je s tem pravnomočno končan, poroča današnje Delo.

STA
Kaznivo dejanje naj bi Lah storil med julijem 2009 in januarjem 2010, grozilo mu je do eno leto zapora. Za kazniva dejanja, za katera je predviden zapor do enega leta, pa je zastaralni rok šest let.

Lah se je na zatožni klopi znašel zaradi očitkov o zlorabi položaja pri najemu stavbe za Nacionalni preiskovalni urad (NPU) na Dimičevi cesti v Ljubljani. Tožilstvo mu je očitalo, da je kot generalni sekretar na notranjem ministrstvu (ta položaj je zasedal, preden je postal državni sekretar) v postopku pridobivanja prostorov za NPU nezakonito favoriziral družbo Ram Invest.

Junija 2014 ga je prvostopenjsko sodišče opralo obtožb, vendar je višje sodišče sodbo razveljavilo in zadevo vrnilo v ponovno sojenje. To se je začelo septembra lani, v novem, precej hitro izvedenem postopku, pa je sodišče, predvsem na željo obrambe, zaslišalo skoraj vse priče, ki so pričale že na prvem sojenju.

Konec novembra ga je sodišče obsodilo na leto pogojne kazni zapora s preizkusno dobo petih let ter štiri leta prepovedi opravljanja poklica. Lahova obramba se je to sodbo pritožila in poleg več absolutnih bistvenih kršitev zakona o kazenskem postopku opozorila tudi, da je primer že zastaral. Temu je pritrdilo višje sodišče.

Višji sodniki se v vsebinski del pritožbe obdolženega in zagovornika niso spuščali, saj so sklenili, da je kazenski pregon zastaral še pred sejo pritožbenega sodišča. Kot so zapisali, so kazenski spis prvostopenjskega sodišča dobili šele 22. januarja letos, torej že po izteku šestletnega zastaralnega roka (21. januarja, op. p.). Da je pregon zastaral in ima Lah zdaj uradno nepopisan kazenski list, je za časnik Delo potrdil tudi odvetnik Pavčič.

Kaznivo dejanje naj bi Lah storil med julijem 2009 in januarjem 2010, grozilo mu je do eno leto zapora. Za kazniva dejanja, za katera je predviden zapor do enega leta, pa je zastaralni rok šest let.