Črna kronika

Kdo je umoril gostilničarja?

Janja Ambrožič
22. 12. 2015, 06.30
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.59
Deli članek:

»Obžalujem, da je nekdo umoril gostilničarja, a povem vam, da imate pred sabo napačnega človeka,« je včeraj v zaključnih besedah na krškem sodišču povedal 45-letni Iztok Flis.

dolenjski list
Vlado Pinterič je živel sam.

Nekaj minut kasneje je sodnik Gojmir Pešec dejansko prebral sodbo, s katero je oprostil obtoženega, ki sicer živi v Brestanici, od lanskega oktobra pa je bil v priporu. Tedaj je namreč postal glavni osumljenec umora 67-letnega gostilničarja Vlada Pinteriča iz Dolenje vasi pri Krškem.

Flis je bil obtožen zaradi eksploziva in pištole, ki so ju našli v hišni preiskavi, oprostili pa so ga umora in goljufije.

Že ves čas sojenja je bilo jasno, da primanjkuje dokazov. »Edini neposredni dokaz, ki je bremenil Flisa, je bila sled DNK v predprostoru gostilne, pa še ta ni bila odvzeta na najbolj strokoven način,« je dejal sodnik in pojasnil, da iz poročila Nacionalnega forenzičnega laboratorija in sodne izvedenke izhaja, da obstaja močna verjetnost, da je bila tista DNK Flisova, a to za obsodbo ni dovolj, kajti izvedenka ni izključila možnosti, da je DNK nekdo prinesel od zunaj.

Dolenjski list
Iztok Flis je včeraj na sodišče prišel iz pripora, po sodbi je odkorakal kot svoboden človek v spremstvu svoje sestre, ki je bila zelo čustvena.

NEPREPRIČLJIVI DOKAZI

»Ostali dokazi tožilstva niso dovolj prepričljivi. Ni dvoma, da je bil Flis zadolžen, a to še ne pomeni, da je storilec. Ni le on vedel, da ima gostilničar denar,« je med drugim rekel sodnik Pešec.

IMEL PARALIZATOR

Tožilec Bogdan Matjašič sodnika očitno ni prepričal, ko je izpostavil, da so pri obtoženem našli paralizator, pištolo in orodje za lomljenje ključavnic. »Res je nenavadno, da ima človek doma paralizator, a če bi ga imel s sabo na kraju umora, ga potem ne bi našli pri njem doma. Pištola, ki so jo našli, ne ustreza tisti, s katero je bil umorjen Pinterič,« je pojasnil sodnik, ki se ni čudil, da obtoženi ni imel alibija; po njegovem mnenju ga ima vsaka samska oseba zelo težko za čas med polnočjo in četrto uro zjutraj.

Dolenjski list
Umor se je zgodil 11. julija 2014. Storilec je gostilničarja spečega ustrelil v spalnici in ga zavitega v rjuho odvlekel v shrambo.

SVOBODEN ČLOVEK

Po tistem, ko je sodnik prebral sodbo, s katero je Flisa oprostil umora, ni bilo več razlogov za pripor in pravosodna policista sta mu odstranila lisice z rok. Po 14 mesecih je postal svoboden človek, ki je zelo jezen na medije, po njegovi oceni smo mu namreč prav slednji uničili dobro ime. Njegov odvetnik Bojan Klakočar je dejal, da je sodba pravilna in da drugačna glede na dokaze niti ni mogla biti.

Dolenjski list
Odvetnik Bojan Klakočar je bil ves čas prepričan, da Flisa ne morejo obsoditi za umor.