Črna kronika

Načrtovan ali podtaknjen umor?

tr
10. 12. 2015, 16.30
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.59
Deli članek:

Na ljubljanskem sodišču se je nadaljevalo sojenje dr. Milku Noviču, domnevnemu krvniku direktorja Kemijskega inštituta dr. Janka Jamnika. Ta naj bi bil v času pred umorom precej zaskrbljen.

STA
Obtoženi Milko Novič meni, da mu je nekdo umor podtaknil.

Tako tajnica kot pravnica na Kemijskem inštitutu sta na včerajšnjem sojenju Milku Noviču za umor 51-letnega Janka Jamnika v en glas zatrdili, da je bil njun nadrejeni v obdobju pred umorom bolj zaskrbljen. Na dan umora, lanskega 16. decembra, je imel dopoldne sestanek, na katerem je nenehno pogledoval na telefon in bil precej živčen. A tovrstno obnašanje ni kaj preveč izstopalo, saj naj bi se tako vedel že nekajkrat prej. Tajnica Meta Skumavc je Jamnika opisala kot strogega šefa, ki je od zaposlenih zahteval veliko in imel jasno zastavljene cilje. Če je še do nedavnega imela dostop do njegovega računalnika, pa v zadnjem času tega več ni imela.

SKRIVNOSTNI PREDAL

Priča je sodišču omenila, da ji je Jamnik zaupal, da ima v pisarni predal, ki naj ga izprazni, če se mu kaj zgodi. Po umoru je to storila, vendar je bil takrat predal že bolj ali manj prazen. V njem so bili med drugim pogodbe o zaposlitvi in osebni dokumenti.

JAMNIK SE NI BAL NOVIČA

Skumavčeva in pravnica Maša Gorenčan sta dejali, da sta vedeli za anonimna pisma Jamniku, a nobena od njiju jih ni pripisovala Noviču. Gorenčanova je še pripomnila, da Jamnik nikoli ni omenil, da bi se bal Noviča. Da je bil Jamnik v zadnjem času bolj odstoten, je opazil tudi sindikalni zaupnik Kemijskega inštituta Muharem Husić. Njemu je še na uho prišlo, da je menda Jamnik nekomu potožil, da ga bodo ustrelili in da bo prej umrl kot oče.

Na prostor za priče je stopil še predstavnik Telekoma, ki je spregovoril o delovanju baznih postaj. Po njegovih besedah je možno, da je bil na Novičevem domu signal njegovega mobilnega telefona iz bazne postaje v bližini Koprske ulice, kjer se je zgodil umor.

Spomnimo. Zločin se je zgodil lanskega 16. decembra okoli 19.40 na nerazsvetljenem parkirišču pred restavracijo Via Bona na ljubljanskem Viču. Takrat naj bi obtoženi s pištolo Walther Jamnika ustrelil v glavo, ta pa je po treh dneh izgubil bitko za življenje.

Tožilstvo meni, da se je Novič strelskega napada lotil premeteno in načrtovano. 

NA JAKNI NAŠLI SLEDI SMODNIKA

Tožilstvo Noviču očita, da je zagrešil umor na zahrbten način in iz brezobzirnega maščevanja. Motiv naj bi bilo obtoženčevo maščevanje, ker je ostal brez službe na Kemijskem inštitutu. Obtoženi zanika očitek in trdi, da je bil v času umora doma in da mu je umor nekdo podtaknil. Na pretekli obravnavi je balistični izvedenec Franc Sablič dejal, da ne verjame, da se je Novič z delci smodnika kontaminiral, ko je med obiskom policijske postaje po umoru dal roke v žep plašča, s katerim je pred dobrim letom obiskoval strelišče. Kajti na jakni je bilo veliko delcev. Tolikšno število delcev po letu ne more ostati. Delci smodnika tudi hitro odpadajo, polovica jih odpade že v pol ure po streljanju.