Črna kronika

Tatu je izdala pajčevina na glavi

Robert Marin
14. 10. 2015, 19.51
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.58
Deli članek:

Daniela in Roman Oto Brajdič sta obtožena velike tatvine dela vrtiljaka za peko odojka in kozarca vložene zelenjave iz zapuščenega lokala. Sodišče se s tem zagonetnim primerom ukvarja že od leta 2012.

Google street view

Daniela in Roman Brajdić, gre za bratranca in sestrično, sta v predmetni zadevi enkrat že priznala krivdo, toda brez odvetnikov, zato je višje sodišče sodbo po pritožbi razveljavilo in primer vrnilo v ponovno presojo.

Obdolženca na ponovljenem sojenju krivde nista priznala. Poleti 2012 naj bi vlomila v zapuščen gostinski lokal Rus na Adamičevi ulici v središču Grosupljega, iz notranjosti pa ukradla del vrtiljaka za peko odojka in kozarec vložene zelenjave. Ko jima je sodnica Andreja Sedej Grčar včeraj pokazala fotografije notranjosti lokala, sta se oba kislo nasmihala in zatrjevala, da jima prizorišče ni znano. In zakaj ju tožilstvo bremeni velike tatvine, ko pa nakradeni predmeti niso bili vredni počenega groša? Domneva je ta, da bi, če bi bile v notranjosti dragocenosti, tudi te brez dvoma ukradla.

Več škode z vlomom kot s krajo

Kot priča je včeraj nastopila Maja Mulaček, ena od oškodovank, ki je povedala, da je kritičnega večera že spala, ko so jo klicali s policije, naj pride pred lokal, ker je bilo vlomljeno, povedali pa so ji tudi, da so v neposredni bližini lokala pridržali dva storilca. Po besedah Mulačkove so tatovi več škode povzročili z razbitjem stekla in vrat kot s krajo, saj so bili prostori praktično prazni, ukradene predmete pa je tudi takoj dobila nazaj. Kot je pojasnila priča, je bil lokal zaprt najmanj tri leta, saj najemnik ni izpolnjeval svojih obveznosti, zato so prekinili sodelovanje. Nastalo škodo, gre za okrog 200 evrov, je oškodovanki v celoti že povrnila zavarovalnica, tako da premoženjsko pravnega zahtevka v tej zadevi sploh ne uveljavlja.

Stara znanca organov pregona in sodišč

Sodnica je včeraj prebrala tudi izpoved policista Mitje Horvata, ki je kritičnega večera sodeloval v intervenciji oziroma je prijel tatova. Povedal je, da sta Daniela in Roman Brajdić njegova stara znanca, saj ju je v preteklosti že večkrat, najmanj desetkrat, obravnaval, Romana Brajdića pa je poleg vrečke nakradenih stvari izdala tudi pajčevina na glavi, ki jo je po mnenju policista Horvata lahko dobil le v notranjosti lokala, ki je bil, kot že rečeno, nekaj časa zapuščen.

Roman Brajdić na obravnave prihaja iz zapora v spremstvu pravosodnih policistov. Kazniva dejanja neutrudno izvršuje od leta 2002, njegov kazenski list je poln velikih tatvin, prikrivanj, na grbi ima tudi zlorabo znamenja za pomoč in nevarnost. Nekoliko manj aktivna je v sferah kriminala soobtožena Daniela Brajdić, ki se brani s prostosti. V preteklosti je bila že obsojena zaradi tatvine, velike tatvine, zlorabe znamenj za pomoč in nevarnost ter zanemarjanja in surovega ravnanja z otrokom.

Tožilka zanj predlaga zapor, zanjo pogojno kazen

Tožilka Karmen Erčulj, prepričana, da je kaznivo dejanje obema brez kančka dvoma dokazano, tudi zato, ker se njuna zagovora sploh ne ujemata, je za Romana Brajdića predlagala devet mesecev zapora, za Danielo Brajdić pa pogojno obsodbo na šest mesecev zapora s preizkusno dobo treh let. Zagovornika obdolženih, odvetnika Blaž Guna in Dušan Trškan, pa sta za svoja klienta predlagala oprostilni sodbi.

Zadnjo besedo pri tem bo kajpak imela sodnica Sedej Grčarjeva. Kako je razsodila, pa preberite v jutrišnji številki časopisa Svet24.