Črna kronika

Podjetnika Milana utopil v Savi

tr
7. 9. 2015, 17.15
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.58
Deli članek:

Vrhovni sodniki so zahtevo za varstvo zakonitosti Jožefa Kovača zavrnili kot neutemeljeno in mu potrdili kazen za umor podjetnika Milana Tilija oziroma enotno zaporno kazen 30 let. Kovač je žrtvi na telo privezal betonska bloka in jo držal pod vodo, dokler se ni utopila v Savi.

sta

Devetinšestdesetletni Jožef Kovač je že štirikrat slišal, da ga pošiljajo za trideset let v zapor. Pred zaključkom četrtega sojenja pred dvema letoma je nagovoril sodnike z besedami: »Jaz nisem ubil Tilija, sem samo grešni kozel tega dobro zrežiranega konstrukta. Vedno sem spoštoval človeško življenje in nikomur ga nisem vzel.«

Kovač spi na zaporniških žimnicah že več kot desetletje. Dolgoletno kazen si je prislužil, ker je bil spoznan kot vodja manjše skupine, ki je ugrabila tri podjetnike, Dušana Mavriča, Dušana Gačnika in Milana Tilija, ter dva od njih pokončala. Decembra 1997 je za Mavričem izginila vsaka sled. Preiskava je razkrila, da je bil v gostilniški kleti Jelen (obsojeni je imel svoj čas v najemu gostilno Jelen na obrobju Šiške) obešen za klin, medtem ko so gostje večerjali. Njegovo truplo so pozneje našli v Savi pri Litiji.

ŽRTEV STRPALI V HLADILNICO

Leta 1999 se je družba spravila na Gačnika; strpali so ga v hladilnico v gostilni Jelen in mu z lepilnim trakom prevezali oči. Kovač mu je okoli vratu pripel ovratnico z verigo in jo zapel za kavelj, namenjen sušenju mesa. Gačniku se je po čudežu uspelo rešiti s kavlja, okovan je stekel med goste in ves iz sebe kričal. Priče so menile, da ni čisto pri sebi oziroma da je izgubil razum.

OD PODJETNIKA ZAHTEVALI MASTNE VSOTE DENARJA

Podjetniku Tiliju iz Tržiča pa se ni uspelo rešiti. Njegovi krvniki naj bi bili štirje, med njimi Jožef Kovač, Zvonimir Vojska in Marko Kos. Četverica ga je ugrabila in od njega zahtevala milijon takratnih nemških mark. Potem ko so dognali, da podjetnik nima toliko denarja, so v strahu, da jih ne bi prepoznal in prijavil policiji, sprejeli odločitev, da mora umreti. Kovač, Vojska in Kos naj bi ga odpeljali k reki Savi, kjer ga je Kovač zvezal in mu okoli nog ter čez prsi privezal deset kilogramov težka betonska bloka, nato ga je vrgel v reko in ga toliko časa zadrževal pod vodo, da se je utopil.

KOVAČU POTRDILI KAZEN, DVEMA ZNIŽALI

Ljubljanski višji sodniki so pred dvema letoma Jožefu Kovaču potrdili 30 let zapora, soobtoženima Zvonimirju Vojski in Marku Kosu pa so kazen znižali s 15 na 13 let zapora. Kovač je nato vložil zahtevo za varstvo zakonitosti, a kot že rečeno, z njo ni uspel. Vrhovni sodniki namreč niso našli kršitev kazenskega postopka in prav tako ne kršitev človekovih pravic, tako po slovenski ustavi kot evropskih konvencijah.