Črna kronika

Zajc odvrgel bombi in legel k počitku

M.R.
9. 4. 2015, 11.02
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.56
Deli članek:

Pred ljubljanskim okrožnim sodiščem se je nadaljevalo sojenje Matevžu Zajcu, ki je septembra lani bombardiral hišo tožilke Jožice Boljte Brus.

Arhiv Svet24

Obtožnica 27-letnega strojnega tehnika bremeni poskusa uboja, povzročitve splošne nevarnosti ter prometa z orožjem, sodišče pa je včeraj med drugimi zaslišalo mamo obdolženca in sodnega izvedenca psihiatrične stroke.

arhiv Svet24

Mama obdolženca je poudarila, da je sina precej pretresel očetov samomor leta 2012, hitro po tem pa si je življenje vzel še njegov brat dvojček. Od prihoda iz zapora je bil večinoma doma, preuredil si je sobo, s stricem pa sta se lotila prenove kurnika. O ročnih bombah ne ve ničesar, glede sinovih osebnostnih lastnosti pa je povedala, da »občasno ni bil normalen« in da ji je grozil, agresiven pa je bil predvsem pod vplivom alkohola. »Še danes ne verjamem, da je to naredil,« je še dejala, saj ga je v času, ko naj bi metal bombe, videla spati v drvarnici na kavču, pa čeprav je mladenič dejanje priznal.

Zajc, ki je v preteklosti že bil obsojen za kazniva dejanja z elementi nasilja in premoženjska kazniva dejanja, iz zapora pa je prišel le tri dni pred incidentom, se brani, da je deloval po nareku nekega Mileta z viškega bolšjaka. 

Po ugotovitvah sodnega izvedenca psihiatrične stroke Boruta Samasturja je obdolženi povprečnih umskih sposobnosti, brez znakov duševnih bolezni, z okrnjenim občutkom za empatijo, dejanje je brez dvoma storil prišteven. »Že na minimalno stresno situacijo se praviloma odzove z agresivnim izbruhom,« se glasi eden od povzetkov Samasturja, alkohol pa takšno vedenje le še potencira. Kot je v mnenju še zapisal Samastur, so Zajca v ta način reagiranja pripeljali vzorci iz ne prav rožnatega otroštva.

arhiv Svet24

Zajc, ki je v preteklosti že bil obsojen za kazniva dejanja z elementi nasilja in premoženjska kazniva dejanja, iz zapora pa je prišel le tri dni pred incidentom, se brani, da je deloval po nareku nekega Mileta z viškega bolšjaka. Pojasnil je, da je več ročnih bomb našel doma, ko je brskal po rečeh pokojnega očeta, nato pa se je na bolšjaku zmenil, da jih proda Miletu. A ta ga je pregovoril, naj v zameno za službo na ljubljanskih Žalah vrže kakšno na vrt pred neko hišo. 15. septembra lani okoli 22.30 je res počilo na dvorišču hiše upokojene tožilke Jožice Boljte Brus v ljubljanskih Mostah, eksplozija pa je na srečo povzročila le za okrog 10.000 evrov gmotne škode ...