Črna kronika

Dolenjca upnike oškodovala za več kot milijon evrov

R.T.
2. 4. 2015, 09.44
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.56
Deli članek:

Kriminalisti Sektorja kriminalistične policije Policijske uprave Novo mesto so po 20-mesečni preiskavi na okrožno državno tožilstvo Krško podali kazensko ovadbo zoper dva osumljenca, stara 56 in 33 let z območja Policijske uprave Novo mesto.

Arhiv Svet24

Predkazenski postopek je usmerjalo Okrožno državno tožilstvo Krško. Osumljenca so kriminalisti ovadili zaradi utemeljenega suma storitve kaznivih dejanj Oškodovanja tujih pravic po členu 223 KZ-1, dveh kaznivih dejanj Oškodovanja upnikov po členu 227 KZ-1 in kaznivega dejanja Ponareditev ali uničenje poslovnih listin po členu 235 KZ-1. Skladno z Zakonom o odgovornosti pravnih oseb za kazniva dejanja so ovadili tudi tri pravne osebe z območja Policijskih uprav Novo mesto, Ljubljana in Maribor.

Kriminalisti so v predkazenskem postopku sodelovali s FURS. Na podlagi odredb sodišča so opravili večje število nujnih preiskovalnih dejanj, opravljena je bila tudi finančna preiskava. 

Med preiskavo so kriminalisti ugotovili, da sta osumljenca v času, ko je FURS vodila postopek davčne izvršbe, odtujila vozila - osnovna sredstva s.p, na način, da sta jih navidezno prodala podjetju v tujini. Podjetje iz tujine je kasneje vozila navidezno prodalo povezani družbi s sedežem v Ljubljani. Upnika sta tako FURS oškodovala za več kot 83.500 evrov.

56-letni osumljenec je kot samostojni podjetnik oškodoval upnike (FURS, banke in ostale upnike), saj je v času insolventnosti z asignacijami preusmerjal denarne tokove in v ugodnejši položaj spravljal izbrane upnike. Svoje obveznosti je prednostno poplačeval predvsem do dveh gospodarskih družb, v katerih je bil tudi sam odgovorna oseba.

Oba osumljenca in tri pravne osebe so kriminalisti ovadili tudi zaradi kaznivega dejanja Oškodovanja upnikov po 2. odstavku 227. člena KZ-1. Ugotovili so, da je 56-letni samostojni podjetnik v času insolventnosti, v sostorilstvu s 33-letnim osumljencem, z različnimi izvršitvenimi oblikami preusmeril poslovanje in finančne tokove na povezane družbe. Del osnovnih sredstev je iz samostojnega podjetništva prenesel na družbo iz Ljubljane in druge osebe, prav tako je lastno premoženje prenesel na drugo osebo. Na ta način je osumljenec zmanjšal stečajno maso samostojnega podjetništva in upnike oškodoval za več kot 700.000 evrov.